Recept iz nanine sehare: Buhtle s pekmezom od šljiva

Delicijama iz nanine kuhinje rijetko ko bi mogao odoljeti.

Upravo zbog toga donosdimo vam recep koji ćete sigurno rado isprobati.

Potrebni sastojci: 3 dcl mlakog mlijeka, 11 g suhog kvasca, jaje, 2 žumanca,
5 kašika šećera, vanilin šećer, 100 g maslaca sobne temperature, malo soli,
rendana korica od limuna ili narandže, 700 g brašna.

Punjenje: pekmez od šljiva, 40 g istopljenog maslaca za premazivanje tijesta prije pečenja.

Postupak pripreme:

1. U mlako mlijeko dodajte kašiku šećera i kvasac, izmiješati i ostaviti da nadođe, oko pet minuta.
2. Sve ostale sastojke stavite u posudu za miješanje i dodajte mlijeko s kvascem.
3. Miješajte mikser-žicama za tijesto nekoliko minuta. Potom staviti na dasku i još ga malo doradite ručno dok ne dobije sjaj. Stavite tijesto u posudu koja je premazana tankim slojem ulja ili maslaca. I tijesto također malo namažite uljem, pokrijte najlon folijom da se ne bi sušilo i ostaviti da se diže na toplom mjestu sat.
4. Naraslo tijesto podijeliti na 20 loptica, pa ih rukama još malo oblikujte. Svaku lopticu dlanovima pritisnite da dobijete krug prečnika oko devet centimetra. Na sredinu stavite fil, spojite krajeve tijesta da ne iscuri, cijelu lopticu premažite istopljenim maslacem i stavite u podmazanu duboku tepsiju.
5. Buhtle ostavite još oko 20 minuta da još narastu, pa ih pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35 – 40 minuta. Pečene buhtle pospite šećerom u prahu.

(Faktor.ba)

Related posts