Razvojna agencija USK pred bankrotom

JU Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona RAUSK, nalazi se pred bankrotom, objavio je bihaćki portal ABC.ba.

RAUSK je  osnovana  2012. godine odlukom Skupštine USK, na prijedlog Ministarstva privrede Vlade USK. Za podizanje na noge ove agencije trebalo je oko dvije godine.

Međutim, Vladi USK-a na čelu sa Izudinom Saračevićem trebala je samo jedna godina da je potpuno uništi. Dolaskom SDA na vlast i Saračevića na čelo Vlade, izvršene su kadrovske promjene i u RAUSK zanemarujući postignute rezultate. Umjesto idejnog tvorca i dotadašnjeg direktora Harisa Komića, na čelo agencije je postavljen uposlenik Eldin Begić koji je ubrzo odustao od date funkcije.

Egzaktna činjenica je da je od osnivanja do početka 2015. godine ova agencija privukla gotovo 5 miliona KM, pokrenula 16 velikih projekata i podržala preko 70 poduzeća iz čitavog USK. Agencija je tada uposljavala 10 osoba. Bitno je naglasiti da su sredstva za ove aktivnosti, kao i za plate uposlenih su osiguravana uglavnom iz EU i drugih međunarodnih fondova namijenjenih regionalnom razvoju.

Rezultat takve krute kadrovske politike Izudina Saračevića jeste da se RAUSK danas nalazi pred bankrotom, iako je istu zatekao sa preko 600.000 KM na računu i gotovo 2,5 miliona KM u sklopljenim ugovorima. RAUSK od tada nije sklopila niti jedan značajniji ugovor o realizaciji nekog razvojnog projekta, sva sredstva su potrošena, a zbog nepravilnosti u implementaciji EU traži povrat sredstava u iznosu od oko 600.000 KM.

Kako RAUSK trenutno nema rukovodstvo, komentar je zatražen od bivšeg direktora Harisa Komića koji je u kratkoj izjavi za ABC.ba rekao: To je period u kojem sam dao sve od sebe i u kojem sam se trudio da svojim radom doprinesem razvoju USK. Ponosan sam na rezultate koje smo postigli u samo dvije godine, a o dešavanjima nakon mog odlaska nisam informisan, jer jednostavno taj period života je iza mene.

Tako RAUSK ostaje samo još jedan primjer u nizu uništavanja institucija od vitalnog značajara privredni razvoj USK i zapošljavanje, samo zbog političkih obračuna i krute stranačke kadrovske politike, piše ABC.

 

Related posts