Ratnom vojnom invalidu Šemsi Mujadžiću iz Cazina odbili liječenje u Gati

46-godišnji Šemso Mujadžić iz Cazina je ratni vojni invalid od 1994. godine, poslije teškog ranjavanja. Od posljedice samog ranjavanja i teške operacije, izgubio je dosta krvi, te mu tom prilikom daju krv od koje biva zaražen Hepatitisom “B”, koji mu je dodatno pogoršao zdravstveno stanje.

Od rata, pa sve ove godine posjećuje bolnice i liječi se, pet puta do sad bio operisan, te ni sam ne zna kako sve to fizički i psihički izdrži.

Također boluje od diskus-hernije, od čijih posljedica ima probleme sa zdravljem, odnosno, konstantna bol u leđima, bol u vratu i grudima, otežana fizička aktivnost, glavobolja i drugo.

Od 2002. godine, godišnje jednom liječi se u ZU Lječilište “Gata”, što je veoma povoljno utjecalo na njegovo zdravlje.

Posljednje dvije godine “Ljekarska komisija za medicnsku rehabilitaciju i banjsko liječenje Zavoda za zdravstveno osiguranje USK-a, odbija da ga primi u Lječilištu “Gata” s obrazloženjem da je njegovo zdravstveno stanje bolje, ali to Mujadžić negira.

“Dvadeset i neku godinu poslije rata, ja, a i svi RVI i demobilisani borci možemo biti samo bolesniji, a ne zdraviji, a ne kako ljekarska komisija tvrdi suprotno. Pored bolesti, kako fizičke tako i psihološke, od posljedica izlaganja stresnim situacijama u ratu, dovode nas u situaciju da i u miru doživljavamo stresne situacije. Imam svoje pravo na banjsko lječenjena osnovu zakona o dopusnskim pravima boraca, a to nam uskraćuju. Najviše boli kada čujem priče da se odobrava banjsko lječenje na osnovu raznoraznih veza usluga i raznih “hedija”. Mi broci, RVI , ispaštamo te se moramo za svoja prava u miru boriti i uglavnom gubimo te bitke, a u ratu smo svaku bitku dobijali”, priča Mujadžić.

Šemso Mujadžić podnio je i žalbu prema ZZO USK na odluku ljekarske komisije koji su mu isti odbili sa obrazloženjem da je neosnovana.

“Uvidom u medicinsku i ostalu dokumentaciju, Drugostepena ljekarska komisija ZZUSK donijela je odluku da je Ljekarska komisija za medicninsku rehabilitaciju i banjsko liječenje pravilno utvrdila činjenično stanje obzirom na medicinske indikacije bolesti Šemse Mujadžić” navodi se u obrazloženju odbijene žalbe.

Mujadžić ipak misli da ispunjava uslove za ovo liječenje, te da mnogi RVI i demobilisani borci ne mogu dobiti banjsko liječenje zato što su obespravljeni i nemaju veza, ne mogu vratiti usluge i nemaju odkud dati razne “hedije”.

/cazin.net

Related posts