RADONČIĆEVI ILI IZETBEGOVIĆEVI “EKSPERTI”: Asim Crnalić bio Izetbegovićev “ekspert”, a strane eksperte “birala” Vasvija Vidović, također Radončićeva advokatica!

Nakon rata stigao je u Sarajevo i uglavnom kao “dobar i lojalan Bošnjak” bivao angažiran od Stranke demokratske akcije i njenih članova, kao i brojnim predmetima tužbi za klevete koje je pokretao “Avaz” i Radončić.

Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića na suđenju koje se vodi pred Sudom BiH, bio je član Ekspertskog tima Bosne i Hercegovine koji je pripremao propalu reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, piše magazin “Stav”.

Nakon što je Međunarodni sud pravde odbacio zahtjev za reviziju, advokat Crnalić i njegov klijent Radončić oštro su kritizirali Bakira Izetbegovića koji je formirao Ekspertski tim, optužujući ga za izdaju i nekompetentnost.

Iako autor teksta u “Stavu” za Crnalića piše da je “iskusan i ugledan advokat”, to je vrlo upitno i teško dokazivo.

Crnalić se, poznato je, tokom svoje višegodišnje karijere (najprije u Hrvatskoj, a nakon rata u Bosni i Hercegovini) nikada nije bavio međunarodnim pravom, niti tu ima ikakvog iskustva. Godinama prije rata Crnalić, Krajišnik iz Sanskog Mosta, bavio se odvjetništvom u Hrvatskoj, a tokom rata bio je “kućni” advokat bošnjačkog poltičkog i vjerskog kruga okupljenog oko Zagrebačke džamije, u kojeg su spadali Salim Šabić, Mustafa ef. Cerić i Hasan Čengić.

Nakon rata stigao je u Sarajevo i uglavnom kao “dobar i lojalan Bošnjak” bivao angažiran od Stranke demokratske akcije i njenih članova, kao i brojnim predmetima tužbi za klevete koje je pokretao “Avaz” i Radončić.

Sa “konsultantom” “Dnevnog Avaza” Radončićem Asim Crnalić je i poslovno povezan: kupio je od njega luksuzni i nestvarno raskošno opremljen stan od 200 kvadratnih metara u naselju Breka u kojem je
nakon rata lider SBB-a sve do sporazumnog razvoda živio sa suprugom Azrom. Vrijednost stana procjenjuje se na više stotina hiljada maraka.

Po svemu sudeći, i neki strani pravni eksperti, poput profesorice Nevenke Tromp i bivšeg haškog tužitelja Geoffreyja Nicea, koji su surađivali sa Ekspertskim timom BiH, preporučeni su iz advokatskog kruga Fahrudina Radončića. Njih je, tvrde upućeni, Bakiru Izetbegoviću preporučila Vasvija Vidović, advokatica sa bogatom i dugom karijerom u Tribunalu u Haagu.

Vidovićka je, podsjetimo, dugo godina bila oficir BiH za suradnju sa Haagom, a kasnije je kao advokatica branila Nasera Orića. Odlukom Suda BiH advokatica Vidović je, zbog sukoba interesa, umjesto kao advokat u sudnici bila kao svjedok Tužiteljstva BiH.

/slobodna-bosna.ba

Related posts