RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD EUROPE

Francuski nuklearni institut IRSN i norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdile su da je u siječnju na području Europe detektiran radioaktivni jod-131.

Prema onome što je izvijestio IRSN, jod -131 detektiran je u tragovima u atmosferi iznad sjeverne Norveške, Finske, Njemačke, Poljske, Češke, Francuske i Španjolske.

Detektirana razina radijacije, navode, danas je u granicama normale, ali zabrinjava to što se još uvijek ne zna što je uzrokovalo njegove povećanje u atmosferi.

Proširile su se i teorije kako je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje na arktičkom području, navodno u oblasti Novaja Zemlja, te da je to uzrokovalo radioaktivni oblak.

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uvjerava kako za sada nema opasnosti za čovječanstvo.

“Budući da je u atmosferi prepoznat samo jod-131, bez prisutnosti drugih radioaktivnih sastojaka, vjerujemo da mu je izvor u farmaceutskoj industriji jer upravo ona proizvodi radioaktivne lijekove. Iako je teško je sa sigurnošću potvrditi lokaciju sporne tvornice zbog prebrzog mijenjanja smjera vjetrova koji nose opasne čestice, ali sumnjamo na istočnu Europu”, rekla je Astrid Liland iz norveške agencije NRPA.

Da je radijaciju uzrokovala neka farmaceutska tvrtka sumnjaju i u Britanskom društvu za zaštitu od radiologije SRP.

Sjedinjene Američke Države  su 17. veljače na stari kontinent poslale specijaliziranu letjelicu WC-135C Constant Phoenix, koja bi trebala detektirati opasne čestice.

Isti avion nedavno je sudjelovao u ekspediciji iznad korejskog poluotoka nakon nagađanja da je Sjeverna Koreja izvela nuklearna testiranja.

Related posts