Putin se sastao s Erdoganom u Kini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u kineski grad Hangdzhou gdje se održava samit G20, a posjetu je započeo bilaterlanim sastancima, uključujući turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

On je rekao da namjerava da s njim razgovara o obnavljanju potpune saradnje dviju zemalja.

– Drago mi je što imamo mogućnost da razgovaramo o tome kako teče ispunjavanje naših dogovora postignutih tokom vaše posjete Rusiji, u Sankt Peterburgu. Naravno, potrebno je učiniti još mnogo toga da bi se obnovila potpuna saradnja u svim pravcima. O tome ćemo upravo danas razgovarati – rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Erdogan je istakao da s Putinom namjerava da posebno razmotri saradnju u energetici, kao sva pitanja bilateralne saradnje koja su pokrenuta na peterburškom sastanku.

Erdogan je, također, zahvalio Putinu za obnavljanje čarter-letova između dvije zemlje.

Ruski lider je u kineski grad Hangdzhou stigao iz Vladivostoka. Tokom naredna tri dana Putina očekuju razgovori s liderima Argentine, Egipta, Francuske, Njemačke i niza drugih zemalja.

Kako je ranije saopćila pres-služba Kremlja, zvanični program samita G-20 počet će 4. septembra, a planirano je da šef ruske države učestvuje u prvom radnom zasjedanju foruma, posvećenom učvršćivanju koordinacije ekonomske politike, kao i na svečanom prijemu koji organizuje predsjednik Kine Si Đinping.

Istog dana Putin će učestvovati na neformalnom susretu lidera BRIKS-a, koji će, prema tradiciji, biti održan uoči samita dvadesetorice.

Planiran je i razgovor Vladimira Putina sa Si Đinpingom.

Glavna tema samita je Izgradnja inovacione, zdrave, uzajamno povezane i inkluzivne svjetske ekonomije.

Related posts