“Prvo dođu u autu sa zatamnjenim staklima”: Kako profesionalci kradu automobile u BiH

Više skupocjenih vozila u Banjoj Luci opljačkano je tako što bi lopovi koristili ometače koji sprečavaju daljinsko zaključavanje automobila, a rade na udaljenosti i do 200 metara. Iz automobila je kraden novac, ali i stvari poput odjeće, što je često trajalo manje od minut.

Otkriva to izvor Nezavisnih novina, upućen u detalje akcije “Ometač”, u kojoj su uhapšeni Predrag Vokić (58) iz Banje Luke i Mirko Repac (68) iz Kikinde, a koji su osumnjičeni da su pomoću ometača ometali signal između ključa i automobila, te tako sprečavali vlasnike da zaključaju svoja vozila, pa iz njih krali stvari.

Da li oni stoje iza ovih krađa biće utvrđeno u daljem postupku, a policija sumnja da su vozila pustošena na prilično zanimljiv način.

“Sumnja se da su lopovi vozilom sa zatamnjenim staklima, najčešće mercedesom, dolazili do parkinga velikih tržnih centara u Banjoj Luci. Kad bi vozač iz auta izašao, ometačem bi ga zaustavili da zaključa svoj četvorotočkaš”, pojašnjava izvor Nezavisnih.

Kako dodaje, potom bi jedan od aktera krađe pratio vozača tokom kupovine, a drugi bi do tada imao dovoljno vremena da pokupi stvari iz automobila.

“Ovaj koji je iza leđa vozača prati svaki njegov korak. U međuvremenu, njegov saučesnik često za manje od minut kupi stvari iz četvorotočkaša”, pojašnjava izvor.

Uz navođenje inicijala dvojice uhapšenih, iz Policijske uprave Banja Luka juče je saopšteno da je akcija rezultirala pronalaskom specijalnih uređaja za ometanje signala za daljinsko zaključavanje vozila.

“Na tri lokacije na području Banje Luke, na osnovu naredbe banjalučkog Osnovnog suda, pretreseni su stanovi osumnjičenih, kao i ugostiteljski objekat i vozila koje koriste”, saopštila je Marija Markanović, portparol PU Banja Luka.

U pretresima su pronađeni i oduzeti ometači sa futrolama i punjačima, mobilni telefoni, novac te drugi predmeti.

Iz policije upozoravaju da zbog slučajeva u kojima se pomoću ometača ometa signal daljinskog zaključavanja, vozači tokom parkiranja provjere da li je njihovo vozilo zaključano.

Vokić je, kako Nezavisne saznaju od izvora bliskog istrazi, vlasnik banjalučke kafane “Trač party”, a policiji je odranije poznat po krađama. On je, dodaje naš sagovornik, osuđivan u Njemačkoj zbog droge, teških krađa i krađa. Hrvatska je za njim raspisala centralnu potjernicu zbog krađa.

Kako su vozila pustošena

1. Autom sa zatamnjenim staklima dolazili na parking tržnog centra
2. Vozač kojeg su naciljali pokušava zaključati auto
3. Ometačima spriječeno zaključavanje automobila
4. Jedan lopov prati vozača tokom kupovine
5. Drugi kradljivac kupi stvari iz auta

Brutalno premlaćen

Predrag Vokić nam je 2012. godine ispričao da su ga dvojica maskiranih razbojnika brutalno pretukla i opljačkala, te dodao da zna ko je naručio napad.

“Nikome u ovom gradu nisam dužan niti sam od nekoga uzimao novac na kamatu”, istakao je tada Vokić.

Related posts