Prva kravata od paukove svile, cijena 314 dolara (VIDEO)

Startap kompanija “Bolt treds” predstavila je svoj prvi proizvod od paukove svile, a riječ je o ograničenoj seriji kravata. Iz kompanije tvrde da je to prvi proizvod od paukove svile i da će se prodavati za 314 dolara.

“Bolt treds” (Bolt Threads) je do sada skupio oko 90 miliona dolara za realizaciju svog proizvoda, koji predstavlja kulminaciju sedam godina istraživanja tima od desetak naučnika, inženjera, tehničara i dizajnera, prenosi rts.rs.

Karakteristike svile koju pauk proizvodi su dva do tri puta jače od kevlara, materijala koji se koristi za proizvodnju pancira.

Den Vidmajer, Dejvid Breslejer i Itan Mirski su startap kompaniju pokrenuli 2009. godine kada su shvatili da postoji put do paukove svile koji nužno ne uključuje pauka. Kompanija kombinuje genetski modifikovan kvasac, vodu i šećer i kroz fermentaciju ga pretvara u sirovu svilu – isti proces koji pretvara šećer u alkohol u proizvodnji piva. Dobijeni proizvod ima teksturu melase, a mašina ga pretvara u vlakna koja su utkana u tkaninu.

“Željeli smo da pokažemo potpuno nov način u proizvodnji tekstila, koji ima skoro neograničen potencijal za inovacije i proizvodnju održivog proizvoda”, naveo je Vidmajer u saopštenju.

“Bolt treds” je kreirao samo 50 kravata koje će biti moguće kupiti putem lutrije na stranici kompanije od 11. do 14. marta.

Related posts