Protesti u SAD izmiču kontroli, sve brojniji napadi na Trumpove pristalice

Hiljade ljudi i dalje protestvovalo je i sinoć po ulicama gradova diljem Amerike nezadovoljni što će novi predsjednik SAD-a biti Donald Trump. Štoviše, u nekoliko gradova protesti su se oteli kontroli, demonstranti blokiraju cesta, a policija je imala pune ruke posla. U Portlandu je došlo i do pucnjave u kojoj je ranjen jedan muškarac, javlja CNN.

Ovo je već četvrta večer da brojni Amerikanci protestvuju, a, kako sada stvari stoje, demonstracije će se nastaviti i idućih dana.

Protestuje se i u New Yorku gdje su bijesni demonstranti u jednom trenutku došli pred Trump Tower, Trumpovo čuveno zdanje na 58 spratova u centru New Yorka.

“Riječi ne mogu opisati kako sam zgrožen jer je izabran Trump umjesto Hillary”, rekla je Shoshi Rabinowitz koja je protestvovala pred Trump Towerom.

Njen kolega demonstrant Nick Truesdale smatra da bi se Trump trebao odreći riječi koje je govorio u kampanji, u prvom redu govora mržnje koji mu nije bio stran.

Novoizabrani predsjednik, pak, smatra kako je ovo što mu se događa nepošteno.

“Upravo sam imao uspješne predsjedničke izbore. Sada profesionalni protestanti, koje su nahuškali mediji, demonstriraju. To je vrlo nepošteno”, objavio je Trump na Twitteru. On očito ne može oprostiti medijima činjenicu što su ga tijekom kampanje uglavnom kritizirali.

U jednom kasnijem tweetu Trump je malo okrenuo ploču i proteste pokušao omekšati drugačijom taktikom.

“Sviđa mi se što su malobrojni demonstranti sinoć pokazali strast za našu zemlju. Svi ćemo raditi zajedno i biti ponosni na to”, napisao je Trump.

Među gradovima u kojima se protestvuje su Los Angeles, Orlando, Chicago, Boston, Denver i mnogi drugi. Kao razlog prosvjeda uglavnom se navode Trumpovi stavovi o imigrantima, okolišu, pravima LGBT osoba i slično

Iako većina prosvjeda, barem zasad, prolazi u mirnom tonu, ponegdje je došlo do eskalacije sukoba. Tako je u Portlandu u subotu ujutro upucan muškarac. Također, neki su prosvjednici u Portlandu napali policiju.

“Gorući projektili bacaju se na policiju”, upozorile su portladnske snage sigurnosti u petak na Twitteru.

Do hapšenja demonstranata došlo je i u Los Angelesu, ali policija nije zasad iznijela nikakve detalje o tome.
Pojedinačni incidenti

Diljem SAD-a dolazi do nemilih, nasilnih scena koje su rezultat izbora. Možda najgori slučaj, iako ne jedini, dolazi s ulica Chicaga gdje je 49-godišnjak brutalno pretučen jer je glasao za Trumpa.

U videu, koji se zadnjih dana širi internetom, se jasno vidi kako ga mladići i djevojke udaraju po cijelom tijelu, čak i po licu. Nesretni čovjek očajnički se pokušava izmaknuti i pobjeći. U jednom trenutku pokušava ući u auto, ali mu poludjeli mladići to ne dopuštaju. Kad se odmaknuo od automobila, jedan od mladića sjeo je za volan i nesretnika vukao po cesti.

Trumpova pobjeda koja dolazi nakon najnapetijih i u mnogo stvari najbizarnijih izbora u povijesti glavna je tema u medijima, a i među novinarima ima onih koji nisu u stanju ostati hladne glave.

Tako je L.A. Times ekspresno prekinuo suradnju s novinarom Stevenom Borowiecem koji je na Twitteru napisao kako bi volio da Trump umre. Još je gora dopisnica Guardiana Monisha Rajesh koja je na istoj društvenoj mreži napisala “Vrijeme je za likvidaciju predsjednika”.

Sve to može dodatno zakuhati uzavrele strasti u SAD-u. Anketa u kojoj se od elektora traži da izaberu Hillary Clinton (što je teoretski moguće, ali malo vjerojatno) skupila je milijune potpisa. Hoće li demonstracije protiv Trumpa postati nešto više ili će se prosvjednici na kraju dana pomiriti s, na kraju krajeva poštenom, Trumpovom pobjedom pokazat će sljedeći dani.

Related posts