Protesti u Bihaću okončani bez incidenata, građani u ponedjeljak ponovo izlaze na ulice

Završeni su protesti građana Bihaća koji negoduju zbog izostanka reakcije nadležnih kada je riječ o migrantskoj krizi u ovom gradu.

Današnji protesti prošli su bez bilo kakvih incidenata, ali uz značajno prisustvo policijskih agencija. Blizu stotinjak građana skoro sat vremena je boravilo u blizini Đačkog doma u naselju Borići, no nisu imali namjeru ući u područje improviziranog migrantskog kampa.

“Ovo je borba za građane, njihovo dostojanstvo i grad Bihać. U posljednje vrijeme bilježe se sve češći napadi migranata na građane ovog grada, javljaju se pljačke, različiti incidenti”, kazao je Sej Ramić, inicijator protesta.

On je istakao da policija USK čini sve što je u njenoj moći da zaštiti građane Bihaća i ovog kantona, međutim njihovi kapaciteti su ograničeni.

“S druge strane, FUP se na prvi javni i mirni protest građana oglasio da će ih spriječiti. Mi ne radimo nijedan postupak protiv migranata, već samo želimo da se oni izmjeste na prostor van grada Bihaća i da im se omoguće humani uslovi i mi ćemo biti sretni zbog toga. Samo to želimo. Mi ne želimo borbu s migrantima, već samo da odbranimo svoje dostojanstvo”, poručio je Ramić.

On je zatražio da se lokacija na kojoj će migranti ubuduće boraviti što prije odredi.

“Neka se odredi neka lokacija, kasarna Željave primjerice. Objekt Bire ne dolazi u obzir, jer je u gradu. Neki roditelji čak razmišljaju da prestanu slati svoju djecu u školu zbog njihove sigurnosti”, dodao je.

Protesti će se nastaviti sutra na Gradskom trgu u 18 sati, a nakon toga građani će se uputiti prema objektu nekadašnje firme Bira, kojeg je IOM odredio kao potencijalnu buduću lokaciju za migrante.

Pored toga, građani i dalje traže vanrednu sjednicu Vlade USK, Gradskog vijeća i pravovremenu reakciju državnih vlasti, kao i dogovor o lokaciji migrantskog kampa van grada i njihovo što ranije izmještanje iz urbanih zona.

Related posts