Dvije godine poslije: Bihaćku toplanu bilo je bitno prodati

Prošle su pune dvije godine od kako je srušena gradska toplana u naselju Ozimice I, koja je između ostalog predstavljala i simbol jednog urbanog gradskog područja u gradu na Uni, ali i simbol Ozimica.

Toplana je i nakon rata bila u funkciji, što znači da njeno vraćanje u upotrebu i nije bila nemoguća misija. Osim što bi grijala građane ovog najvećeg naselja u Bihaću, ona bi ukinula i stotine metara drva koja se danas nalaze ispred zgrada, a danas su nažalost potreba.

Gledano iz današnje perspektive stiče se dojam je da je u tom trenutku, prije dvije godin,e toplanu bilo potrebno prodati i to pod svaku cijenu, dok je vlast bila u rukama interesnih grupa koje su tada bile na čelu našeg grada. Nije bilo planova šta kad se proda, niti je bilo uvjeta u kojem roku je potrebno da se izgradi novi objekat na tom mjestu, jer da jeste danas, dvije godine poslije, na istom mjestu ne bi bio samo prazan prostor koji ne dopušta ni da izlapi uspomena na ono što se nekad ovdje nalazilo.

Interes ja dakle bio samo za pojedince iz vladajue garniture koji su gradsko zemljište prodali tajkunima, pa se stiče dojam da je tadašnji trenutak moći dobro iskorišten. Iza bihaćke toplane još uvijek je samo prazan prostor, a mogućnost da ovo naselje dobije centralno grijanje zauvijek je izgubljena ili će građane koštati višestruko skuplje.

Kako to i obično biva gubitnici su građani, dok su tajkuni i političari svoj trenutak dobro iskoristili.- piše abc.

Related posts