Prošla je 21 godina od početka “Oluje”: Hrvati slave, u RS-u i Srbiji Dan žalosti

U trenutku maksimalno zaoštrenih odnosa Srbije i Hrvatske navršava se 21 godina od početka vojno-redarstvene akcije “Oluja”. Centralna svečanost u Hrvatskoj održat će se danas u Kninu, dok će istovremeno vojni i politički vrh Srbije i RS-a kod Zemuna obilježiti Dan žalosti.

Hrvatska vojska je nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobodila područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je obilježavanje počelo jučer, na platou ispred galerije na Kninskoj tvrđavi u 20 sati upriličen je prijem za ratne zapovjednike iz “Oluje”. Centralna svečanost održat će se danas u Kninu gdje će se okupiti državni vojni i politički vrh, uz prelet vojnih aviona, ispaljivanje počasnih plotuna i večernjim koncertom “Pobjeda za heroje” Marka Perkovića Thompsona. Očekuje se dolazak stotinu hiljada ljudi iz cijele Hrvatske, dijaspore te Bosne i Hercegovine, a sve će uživo prenositi nacionalne televizije.

S druge strane, vlade Republike Srbije i Republike Srpske 5. august su proglasile Danom žalosti u Srbiji i RS-u. Tehnički premijer i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS-a Milorad Dodik, zajedno s brojnim političkim i vojnim dužnosnicima, danas će se okupiti u izbjegličkom naselju Busije kraj Zemuna, gdje će procesiju za sve stradale služiti srpski patrijarh Irinej.

U akciji koja je počela 4. augusta, oko 130.000 pripadnika HV-a, kao i jedinica HVO-a i Armije BiH pokrenuli su akciju duž linije od Bosanskog Grahova do Jasenovca na istoku, dugoj više od 630 kilometara. Samo u hrvatskim snagama bilo je ukupno oko 200.000 ljudi. Porazivši neprijatelja, Hrvatska vojska stala je na međunarodno priznatu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Operacijom “Oluja” hrvatske snage omogućile su Armiji BiH da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici. Tokom akcije u javnim medijima neprestano je ponavljan poziv predsjednika RH hrvatskim građanima srpske nacionalnosti da ostanu u Hrvatskoj i da su im garantirana sva prava. Ipak, najveći dio Srba iz samoproglašene “Republike Srpske Krajine” napustio je Hrvatsku. Zapovijed o evakuaciji Srba iz tzv. Krajine potpisao je srpski general Mile Mrkšić, a isto je potpisao i Milan Martić, predsjednik “Krajine”. Predstavnici UN-a i američki ambasador u Hrvatskoj Peter Galbraith potvrdili su da su srpski civili napustili područje tzv. Krajine prije dolaska HV-a. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač. Haški sud je, procesuirajući zločine počinjene u “Oluji” u novembru 2012. donio oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču po svim tačkama optužnice. Prema konačnoj presudi, operacija “Oluja” nije bila udruženi zločinački poduhvat protjerivanja Srba iz Kninske krajine.

(Faktor.ba)

Related posts