Pronađene kosti ubijenih u nacističkim eksperimentima

U blizini berlinskog Instituta za antorpologiju “Kaiser Wilhelm” pronađen je veliki broj ljudskih kostiju koje pripadaju nacističkim žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Arheolozi su iskopali veći broj ljudskih ostataka, a istoričari ocjenjuju da se radi o kostima ljudi nad kojima su rađena razna istraživanja nacističkih naučnika.

Među ostacima su dijelovi lobanja, te zubi i kosti koje su pripadale odraslim ljudima i djeci.

Naučnici će ih analizirati kako bi se otkrili pol i dob ubijenih, a rezultati će biti poznati krajem godine.

Tokom Drugog svjetskog rata, Institut je redovno dobijao dijelove ljudskih tijela iz koncentracionih logora, kako bi se na njima obavljala istraživanja.

Cilj je bio da se dokažu nacističke rasne teorije koje bi opravdale sprovođenje nacističke politike.

Brojne ostatke koji su se u Institutu upotrebljavali za istraživanja slao je Josef Mengele, monstruozni nacistički ljekar, koji je na zatvorenicima u koncentracionom logoru Aušvic obavljao smrtonosne eksperimente.

Nakon kapitulacije Njemačke, 1945. godine, većina materijala i dokumenata koji su korišteni u Institutu uklonjena je ili uništena, navode njemački mediji.

Današnje otkriće uslijedilo je dvije godine nakon što su građevinski radnici na istom mjestu već otkopali ljudske kosti koje su uništene, a da prije toga nije obavljeno istraživanje na njima, što je podstaklo javnu raspravu o tome ko je odgovoran za takav propust.

Related posts