Knjiga Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi slovi kao jedinstvena predstavnica BiH brižno sačinjena od 448 kvalitetnih stranica upečatljivih fotografija i značajnih autorskih tekstova, koju je prvo Sarajevo i sarajevska publika imala priliku upoznati u decembru prošle godine na adresi veličanstvene Vijećnice, nastavila je svoj put promocije i donosi nam izuzetne vijesti.

Naime, turska fondacija BSA inicirala je dodatne mostove kulture te obezbijedila prevod monografije Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi na turski jezik.

U sklopu planirane promocije u Istanbulu, pored predstavljanja knjige, zakazana je i izložba 50 ekskluzivnih fotografija metarskog formata. Promocija i izložba će se održati, u srcu Istanbula, na Sultan Ahmedovom trgu u okruženju Aja Sofije i Plave Džamije, u galeriji Rektorata Univerziteta Marmara, u subotu, 14.10. od 17 sati .

Na istoj adresi se nalazi i muzej te galerija sa stalnom postavkom turskih umjetnika. Po broju muzeja, pozorišta, knjižara, galerija, kina, spomenika, Istanbul opravdano vazi kao svjetski centar kulture.Pored Sarajeva, Sanskog Mosta, Mostara, Praga i drugih gradova gdje je promocija vec upriličena, još duža je lista adresa gdje bi ova knjiga željela i trebala da se predstavi unutar BiH i regiona.Obzirom da je riječ o optimističnom projektu, koji je vidio svjetlo dana isključivo zbog upornosti vizije i misije autora fotografa Samira Sinanovića, te nesebične podrške pojedinaca,  vijest da je knjiga prevedena na turski jezik poprima još veći značaj i dodatne dimenzije.

-Voda nas nosi u pravom smjeru i zahvalnost dugujem čelnim ljudima fondacije, koji su prepoznali naša zalaganja i značaj priče o Bosni – riječi su autora Samira Sinanovića.

Na festivalu posvećenom bosanskoj kulturi i tradiciji, pored Samirove izložbe i promocije knjige, gosti učesnici festivala su i pjesnik Abdulah Sidran te naši interpretatori sevdaha Amira Medunjanin i Damir Imamović.

 

 

MONOGRAFIJA Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi je izuzetno  ozbiljan projekt, koji na ilustrovan i inovativan način govori o našoj zemlji i njenim vrijednostima. Činjenica da premalo poznajemo sebe, svoje porijeklo, tradiciju, kulturu, običaje i kulturno–historijsko i prirodno naslijeđe, ukazuje na potrebu za ovakvim projektom koji bi inspirisao kako pojedince, tako i grupe, ali ponajviše zvanične institucije iz sfere obrazovanja, kulture i turizma, da više sarađujemo, komuniciramo, putujemo i volimo širom Bosne i Hercegovine