Prohtjevi turista iz Turske i arapskih zemalja: Iznajmljuju Audi A6 i najnovije mercedese, traže halal-hranu

Amela Imamović iz agencije Brilliance tours ističe da turisti iz Arapskih Emirata najčešće žele obići Bihać na rijeci Uni, Tekiju u Blagaju i stari dio grada Mostara, Travnik, vodopad Jajce i stari dio grada Sarajeva.

Turisti iz svih dijelova svijeta pristižu tokom ljeta u BiH, a među najbrojnijima koji su se odlučili da svoje godišnje odmore provedu u našoj zemlji jesu državljani Turske i arapskih zemalja.

Obilaze prirodne ljepote

Razgovarali smo s agencijama koje su ove godine imale veliki broj posjeta iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata te s njima radili ture u BiH, ali i šire. Iz agencije Devim kažu da je poslije vojnog udara u Turskoj znatno smanjen broj turista u augustu u odnosu na ranije mjesece ove godine.

– Mjeseci mart, april i maj su imali povećan broj turista u odnosu na prethodne godine. Tako je trebalo da bude i sada preko ljeta, ali s obzirom da radimo najviše s Turcima i radimo najviše poslove koje organizira Vlada Turske, nakon vojnog udara je smanjen broj gostiju. U augustu smo imali dogovoren broj od 1.200 ljudi za cijeli mjesec august, ali je to sve otkazano – kazao je organizator turističke agencije Devim Ademir Hodžo te dodao da su s gostima iz Arapskih Emirata tek počeli da rade.

Kako ističe, svi turisti koji posjete našu zemlju prezadovoljni su uslugama koje im se ovdje pružaju, a posebno su očarani historijskim objektima te gostoprimstvom ljudi.

– Posebnih nekih prohtjeva i nemaju baš mnogo, osim da im je hrana halal – zaključio je Hadžo.

Amela Imamović iz agencije Brilliance tours ističe da turisti iz Arapskih Emirata najčešće žele obići Bihać na rijeci Uni, Tekiju u Blagaju i stari dio grada Mostara, Travnik, vodopad Jajce i stari dio grada Sarajeva.

– Posebnih zahtjeva nemaju osim da obiđu nabrojane destinacije, a odsjedaju u luksuznim hotelima i ovdje se zadržavaju oko deset dana – kazala nam je.

Iznajmljuju se skupa vozila

Ipak, kada su u pitanju vozila kojima će obilaziti BiH, pojedini turisti imaju specijalne zahtjeve.

Za iznajmljivanje vozila u domaćim rent-a-car agencijama najviše su zainteresirani posjetioci iz Arapskih Emirata. Njima su cijene iznajmljivanja u Sarajevu itekako jeftine, pa uglavnom traže najluksuznije automobile.

– Cijene iznajmljivanja određuje sezona, ali i iznajmljeno vozilo. Kreću se od 52 eura do najveće cijene od 150 eura dnevno, koliko koštaju Audi A6 ili VW Touareg – ističu iz Europcar agencije, dodavši da turisti iz arapskih zemalja isključivo traže bolja i skuplja vozila, poput Audija A6, najnovijih mercedesa, ali i luksuznijih kombija.

Objašnjavaju da se često dešava da vozila vrate u lošem stanju.

– Bilo je vozila koja su vraćena u katastrofalnom stanju, najčešće prljava, a bilo je i udarenih – naglašavaju iz Europcara.

(Dž. Jusufović/Faktor.ba)

Related posts