Proglašen bankrot najpoznatije fabrike u bivšoj Jugoslaviji

Privredni sud u Kragujevcu donio je rješenje o bankrotstvu preduzeća “Zastava automobili AD” u stečaju.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je donio rješenje o bankrotstvu jer do predviđenog roka, 21. oktobra niko nije podnio plan reorganizacije fabrike.

“Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja poverilaca,” rekao je Jovović.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu juče je održano prvo povjerilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem “Zastava automobili AD” na kome je prihvaćen izvještaj povjerenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 300 miliona evra, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu i Fondu za razvoj Republike Srbije.

Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko pet miliona evra.

U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko tri miliona evra, nekretnine u vrijednosti manjoj od milione evra, kao i oko milion i po evra za koje je procjenjena mogućnost naplate.

Fabrika “Zastava automobili AD” koja je 1980-tih godina zapošljavala nekoliko hiljada radnika, dočekala je ljetos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.

Related posts