Profesor heroj: Izvlačio djecu iz zapaljenog autobusa, ali nije uspio spasiti svoju kćerku i sina

U centru pažnje mađarskih medija ovih dana je hrabri profesor tjelesnog odgoja Vigh Gyorgy. Njega i njegove đake prije nekoliko dana u Italiji je zadesila strašna nesreća na autoputu dok su se vraćali sa skijaškog kampa iz Francuske.

Do nesreće je došlo na izlazu s autoceste kod Verone kada se autobus zabio u zid te zapalio. Poginulo je 16 osoba, većinom učenika u dobi između 14 i 18 godina.

Profesor je iz zapaljenog autobusa spašavao učenike, ne razmišljajući o opasnosti po njegov život. Cijeli svijet, ne samo Mađarska, o Vighu Gyorgyu, piše kao o heroju koji je nekoliko puta ulazio u zapaljeni autobus i svaki put mogao poginuti, da bi spasio što više djece, a u isto je vrijeme izgubio i sina i kćerku koji su također bili u autobusu.

Smrt njegovog sina potvrdio je jutros generalni konzul Mađarske u Milanu.

Erika Vigh, profesorova supruga, koja je preživjela nesreću, u razgovoru za Corriere della Sera je rekla kako su njen suprug i kćerka, 18-godišnja Laura, sjedili jedno pored drugog u vrijeme požara.

– Kada se autobus zabio u zid kćerka, koja je spavala, iskliznula je sa sjedišta. Gyorgy ju je pokušao izvući ali ga je tada udar odbacio pet metara dalje od nje i već je bilo prekasno, nije uspio. Vidio je samo vatru, ništa drugo. Osjeća se krivim i ne može oprostiti sebi što je nije spasio – rekla je Erika koja tada još nije znala da je preminuo i njihov sin Balazs pa je novinarima rekla: “Barem je Balazs među preživjelima, teško je povrijeđen, ali živ”.

Gyorgy Vight također je u teškom stanju, ima opekotine po cijelom tijelu.

Related posts