Privatni referendum Milorada Dodika i širenje straha među nepodobnim Srbima

Referendum i pitanje potvrde 9. januara kao dana Republike Srpske su bez potrebe zaoštreni. Sve ide naruku Miloradu Dodiku jer mu referendumske napetosti donose sigurnu izbornu pobjedu, prije svega u Banjoj Luci. Deveti ili osmi ili deseti januar, najmanje je važno. Dodiku je nabačena lopta na volej za pun pogodak na izborima, piše bh. novinska agencija Patria.

Na drugoj strani moglo bi se zaključiti i da je Dodikov referendum odlična potvrda bosanske državnosti. Njegovim entitetskim referendumom potvrđuje se da je RS dio BiH. Ovim referendumom Milorad Dodik priznaje referendum od 29. februara 1992. godine, jer potvrđuje dan entiteta u okviru države BiH.

Drugo, Dodikova većina u Narodnoj skupštini RS je prije nekoliko dana najavila promjenu Zakona o praznicima. Time je njihov lider dao sebi malo više prostora za odstupnicu, koja će mu itekako trebati pred iziritiranom međunarodnom zajednicom.

Ali, Dodikov referendum je i pun kontradikcija. Predsjednik Komisije za provođenje referenduma je Siniša Karan, generalni sekretar predsjedničkog kabineta Milorada Dodika. Dakle, mogao bi se ovaj referendum nazvati poluprivatnim referendumom Milorada Dodika. U najmanju ruku svugdje bi to bilo označeno kao sukob interesa, jer referendum ugovara predsjednik entiteta, a organizira ga sekretar njegovog kabineta.

Ipak, iznad referenduma stoji strah od haosa i sukoba. U Republici Srpskoj nije u strahu samo nesrpsko stanovništvo. U ovom referendumskom vikendu na društvenim mrežama je vidljiv strah među Srbima, običnim ljudima u RS-u. Previše je prijetnji od njihovih sunarodnjaka da se mora izići na referendum.

Luka Petrović, kandidat za načelnika Trebinja potvrdio je ovu vrstu straha koji se širi Republikom Srpskom, kada je rekao sa prijetećom suštinom: „Provjerit ćemo ko je izašao na referendum a ko nije“. Ova Petrovićeva izjava je odjeknula zastrašujuće u čitavom RS-u.

Na drugoj strani referendum negiraju svi iz opozicije, ali će svi izići i glasati. Jednostavno, činjenica je da Milorad Dodik upravlja RS-om preko straha kao najjačeg oružja. Čak i Mladen Ivanić ne smije odbiti izlazak na referendum, premda ga naziva predizbornim trikom i nepotrebnim činom. Bilo kakvo odbijanje bi ga moglo koštati izbora. Dakle, Dodik nije samo organizovao referendum zbog svojih političkih poena, nego je natjerao i čitavu opoziciju da izađe na glasanje i na neki način mu pokaže potpunu poslušnost.

Related posts