Pripadnica „ruske zlatne mladeži“ poginula u sumnjivoj nesreći

Diana Lebedeva, unuka jednog od najvećih protivnika Vladimira Putina, poginula je u saobraćajnoj nesreći, kada je njen automobil BMW sletio s ceste i završio u jezeru.

Lebedeva, poznata u Rusiji i kao Lady D, pripadala je skupini takozvane „ruske zlatne mladeži“, a zbog njenog aktivnog društvenog života i smisla za modu, stekla je obožavatelje koji joj na društvenim mrežama odaju počast.

Devetnaestogodišnjakinja je stradala tokom putovanja s prijateljem, kad je njihov automobil iz nepoznatog razloga završio u jezeru Lugano u Švicarskoj. BMW X6 vozio je Azer Yagubov, 23-godišnji sin azerbejdžanskog biznismena, koji je također poginuo. Vozilo i tijela pronađeni su na dnu jezera. Dok policija istražuje uzrok nesreće, iz neslužbenih izvora stižu podaci kako se vozilo kretalo velikom brzinom, te na mostu iznad jezera u kantonu Ticino izgubilo kontrolu i završilo u jezeru.

Dianin 59-godišnji djed, bankar Platon Lebedev, 11 godina proveo je u zatvoru zbog utaje poreza, pranja novca i pronevjere. Lebedev je bio bliski saradnik bivšeg oligarha i Putinovog protivnika Mikhaila Khodorkovskyog, koji je bio na čelu naftne kompanije Yukos, a također je neko vrijeme proveo u zatvoru.

Amnesty International njihove osude i kriminalne slučajeve opisao je kao politički motiviranima. Lebedev je iz zatvora izašao 2014., mjesec dana nakon što je Khodorovky pomilovan od Putina. Lebedev ima četvero djece, a Diana je bila jedna od njegove tri unuke.

Related posts