Prilika za posao u OSBiH: Otvoren konkurs za 74 mlada oficira

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je IV javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH. Javni konkurs je objavljen danas i trajat će do 30. septembra 2016.

Ovim konkursom u OS BiH se otvaraju 74 formacijska mjesta, različitih rodova i službi, što je idealna prilika za zaposlenje djevojaka i mladića koji imaju završen fakultet i manje od 27 godina na dan 01.01.2018. kada nakon jednogodišnje obuke potpisuju Ugovor o prijemu u vojnu službu.

Konkurs je objavljen na stranici Ministarstva odbrane BiH www.mod.gov.ba, gdje se mogu pronaći svi uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati, kao i način apliciranja.

Na konferenciji za novinare koja je održana danas u Domu OS BiH u povodu otvaranja ovog konkursa, istaknuto je kako se radi o apsolutno transparentnom procesu, zaštićenom od bilo kakvog oblika korpucije.

Nakon što apliciraju na konkurs, kandidati prolaze kroz tri faze testiranja i provjera. Prva faza realizuje se u regionalnim centrima za regrutaciju i tranziciju, te obuhvata testiranje engleskog jezika i test fizičke spremnosti. Nakon savladane prve faze testiranja, najuspješniji kandidati pristupaju drugoj fazi, koja se realizuje u Komandi za obuku i doktrinu u Travniku. Prilikom dolaska u Travnik kandidatu se oduzimaju lični dokumenti i sredstva komunikacije, te mu se dodjeljuje broj i boja tima. Instruktori koji vrše ocjenjivanje svakodnevno se smijenjuju, nemaju tekstualnih oznaka na uniformama i u procesu testiranja kandidata koriste isključivo njegov broj i boju.

Rezultate testiranja unose u bazu podataka, koja ne dozvoljava naknadne intervencije. Ovakav sistem osigurava fer proces testiranja, bez ikakve mogućnosti korupcije. U ovoj fazi testiranja obuhvataju: testiranje fizičke spremnosti i izdržljivosti po „biip“ testu, psihometrijski test, rješavanje komandnih zadataka bez vođe, vježbe planiranja, grupnu diskusiju, pisanje eseja, testiranje prezentacijskih sposobnosti, prelazak poligona sa pojedinačnim preprekama, rješavanje komandnih zadataka sa vođom, i finalnu timsku utrku. Nakon uspješno savladane druge faze, pristupa se trećoj fazi koju čine ljekarski pregled i sigurnosna provjera za svakog kandidata.

Ono što bi mladima moglo biti posebno interesantno je da za obuku i prijem oficira u OS BiH ne moraju imati prethodno radno iskustvo. Jednogodišnja Osnovna oficirska obuka koju prođu prije potpisivanja Ugovora o prijemu u vojnu službu, bit će njihova prva stepenica izgradnje profesionalne karijere u kojoj će napredovati isključivo zahvaljujući svom znanju, sposobnostima i zaslugama. Po prijemu u oficirski kor OS BiH slijede daljnja intenzivna stručno-specijalistička usavršavanja u BiH i inostranstvu.

Dostizanja visokog stepena interoperabilnosti, sposobnosti, spremnosti i obučenosti su prioriteti Oružanih snaga BiH a s ciljem što efikasnijeg izvršavanja misije i zadataka propisanih Zakonom o odbrani BiH.

Prijem novih, mladih i obrazovanih oficira znači perspektivu, napredak i razvoj Oružanih snaga, te nastavak uspješnog participiranja u demokratskoj izgradnji Bosne i Hercegovine.

(Faktor.ba/Marketing)

Related posts