Prijevoznici iz USK-a nezadovoljni plaćanjem troškova prijevoza učenika

Udruženje prijevoznika u javnom cestovnom saobraćaju „BUS“ Bihać organiziralo je danas sastanak svojih članova s predstavnicima Ministarstva obrazovanja USK-a i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. S predstavnicima resornog ministarstva razgovaralo se o načinima isplate dugovanja Vlade prema prijevoznicima s kojima su potpisani ugovori za vanlinijski prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola, te razmatrane pritužbe prijevoznika s područja cazinske općine na rad Ministarstva obrazovanja i inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Predsjednik Udruženja prijevoznika u javnom cestovnom saobraćaju „BUS“ Bihać, Ismet Salešević, je podsjetio na nedavni sastanak u Vladi USK-a, s poslanicima u Skupštini, ministricom obrazovanja i pomoćnikom ministra za financije s kojeg, kako kaže, dogovoreno nije ispoštovano, pa su na današnjem sastanku dobili obećanje da će neisplaćeni troškovi prijevoza učenika za novembar biti uplaćeno sutra, eventualno, prekosutra. Za pet mjeseci, kažu, nisu dobili niti jednu marku.

Salešević dodaje kako im negoduju prijevoznici iz Bihaća jer se, kako naglašava, gradonačelnik nije oglasio na zahtjev Udruženja „BUS“ kako izmiriti dug prema prijevoznicima.

Obustavu prijevoza učenika u cijelom Kantonu mogu očekivati svi ukoliko se budžet ne usvoji, upozorava Salešević i podsjeća da im za prijevoz učenika u USK duguju oko 500.000 KM. Uz neizmirenja dugovanja, cazinski prijevoznici su uputili pritužbe na rad KUIP-e i Ministarstva obrazovanja zbog nepoštovanja potpisanih ugovora o prijevozu učenika.

Predsjednik Udruženja prijevoznika u javnom cestovnom saobraćaju „BUS“ Ismet Salešević ističe kako će zahtjevati da se zbog suprotnosti ugovori prijevoznika iz cazinske općine o prijevozu učenika, ranije potpisani s resornim ministarstvom i načelnikom Općine Cazin, ponište i raspišu novi tenderi za ugovoreni prijevoz učenika, čime bi se, tvrdi riješili problemi prijevoznika učenika u ovoj općini.- piše rtvusk.

Related posts