Prijedlog Evropske komisije: Spremite 5 eura za ulaznicu u zemlje EU

Evropska komisija predložila je uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja. Predloženo je da građani stariji od 18 godina iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u Šengen plaćaju “ulaznicu” od pet eura, piše Patria.

Cilj uvođenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) jeste jačanje sigurnosnih provjera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu, obrazložila je Evropska komisija.

Sistem ETIAS prikupljat će informacije o svima koji bez viza putuju u EU, što će doprinijeti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unaprijeđenju unutrašnje sigurnosti i istovremeno ubrzati legalna putovanja širom šengenske zone.

Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je riječ o režimu kontrole, lakšem za posjetioce.

Kako je navela Komisija, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provjera, “onlajn” dozvola za putovanje u Šengen izdavat će se automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahteva.

Popunjavanje zahtjeva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš.

Dozvola će važiti pet godina i to za više putovanja i koštat će pet eura, a mlađi od 18 godina je neće plaćati.

“Obezbjeđenje naših granica i zaštita naših građana su prvi prioritet. Sistem ETIAS će zatvoriti jaz u informacijama za putnike koji putuju bez viza… Istovremeno će budući ETIAS biti lak, brz, jeftin i efikasan”, istakao je prvi potpredsjednik EK Frans Timermans.

Uvođenje dozvola za putovanja najavio je predsjednik EK Žan-Klod Junker u septembru u govoru o stanju EU.

“Moramo da znamo ko prelazi naše granice. Do novembra ćemo predložiti automatski sistem koji će određivati ko može da putuje u Evropu. Tako ćemo znati ko putuje u Evropu još prije nego što stigne”, rekao je Junker.

Related posts