Priča o ulici Čizmedžiluk: Kutak grada gdje se ugasila tradicija duga 400 godina

Posljednji čizmedžijski dućan u ovoj čaršiji, ali i uopće u Sarajevu, zatvoren je 1947. godine, kada se ugasila tradicija duža od 400 godina.

Jedna od omiljenih baščaršijskih ulica Sarajlija je Čizmedžiluk, koja je kao i većina drugih naziv dobila po zanatu koji se na tom mjestu razvijao.

Kao čizmedžijska čaršija, ova ulica formirana još u 16. stoljeću, u zlatno doba osmanskog Sarajeva. Ime je dobila po čizmedžijama – zanatlijama koje su prerađivale kožu, izrađivale obuću, poput čizama, firala i papuča.

Čizmedžijski zanat bio je dugo jedan od najrazvijenijih zanata u staroj sarajevskoj čaršiji. Ipak, pojava jeftinijih, industrijski rađenih proizvoda dovela je do odumiranja ovog zanata.

Posljednji pravi čizmedžijski dućan u ovoj čaršiji, ali i uopće u Sarajevu zatvoren je 1947. godine, kada se ugasila tradicija duga više od 400 godina.

Prerada kože

Tradiciju prerade kože i proizvoda od kože u ovoj ulici jedino još čuva Shoes Art Studio, a na stare zanatlije sjeća i ime ulice, koje se nije mijenjalo od njezina postanka.

Danas je Čizmedžiluk jedna od najatraktivnijih ulica na Baščaršiji, gdje se nalazi nekoliko posjećenih ugostiteljskih objekata, u kojima se može popiti bosanska kahva i domaći sokovi, te nekoliko trgovina sa umjetničkim djelima, suvenirima, odjećom i obućom.

U srcu Baščaršije

Ulica Čizmedžiluk nalazi se u srcu Baščaršije. Vodi uz istočnu stranu harema Gazi Husrev-begove džamije. Sa sjevera se u nju ulazi iz ulice Sarači, a na jugu je spojena sa ulicom Ćurčiluk veliki. Na istoku paralelno sa ovom ulicom je ulica Kazazi, s kojom je Čizmedžiluk povezan kratkim i uskim prolazom.

(M.A./Faktor.ba)

Related posts