U Bihaću i Velikoj Kladuši u toku su pretresi više stambenih objekta od strane službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK)  zbog  otkrivanja počinilaca krivičnog  djela trgovina ljudima.

Kako naš portal nezvanično saznaje  službenici SIPA-e vrše pretrese objekata Esada Handanovića, Šabana Keškića  i Edina  Ibrahimovića  u Bihaću , dok su u Velikoj Kladuši  toku pretresi objekata Denisa i Jasmina Grahovića te Harisa Mujakića.

Ova akcija dio je  borbe pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana.

Kao što je poznato USK je  “usko grlo”  u trgovini ljudima,a posljednjih mjeseci  otrkivene su organizirane kriminalne grupe  koje su vršile krijumčarenja iz BiH  na područje Republike Hrvatske (RH). Obično se radi o državljanima Turske, Sirije i  licima iz drugih država Bliskog istoka. Za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura.  Krajem septembra u jednoj takvoj akciji kodnog naziva “Dardaneli”  slobode je lišeno 11 osoba.

U prvih 11 mjeseci prošle godine   u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice otkrivena su  522 državljanina iz zemalja visokog migracijskog rizika, što je za 331  lice više  u odnosu na isti period 2016.godine. Ilegalni migranti ulaze iz Srbije  u BiH i iz BiH u RH.