Preminuo Josip Bukal, legendarni centarfor Željezničara

Jedan od najboljih fudbalera Željezničara svih vremena, legendarni Josip Bukal, preminuo je sinoć u Sarajevu, u 71. godini života.

Podsjećamo, Bukal je krajem decembra prošle godine doživio moždani udar i od tada je njegovo zdravstveno stanje bilo veoma teško.

Josip Bukal je rođen 15. novembra 1945. godine u mjestu Okešinec kod Kutine u Hrvatskoj, a kao dječak doselio se u Sarajevo.

Stanujući u đačkom domu na Grbavici, Bukal odlazi na probni trening za dječake, koji je organizovao FK Željezničar. Trenerima u nije trebalo dugo da procjene njegov golgeterski talent iako je na prvim probnim utakmicama sa svojim vršnjacima, igrao u odbrambenom redu. Gotovo da ne postoji intervju sa legendarnim Bukalom, u kojem se on nije prisjetio svog prvog treninga kojem je prisustvovao na nagovor prijatelja:

Za prvi tim počeo je igrati 1963. godine sa nepunih 18 godina. Ubrzo postaje udarna napadačka igla ”plavih”, a kao najbolji strijelac Željezničara, zaslužuje i poziv u reprezentaciju Jugoslavije. Josip Bukal je u Željezničaru proveo najveći dio svoje profesionalne karijere. Plavi dres u seniorskoj konkurenciji nosio je ukupno 12 sezona. Bio je najbolji strijelac Željezničara u sezoni 1971/72, kada su sarajevski plavi osvojili titulu prvaka države, piše Historija.ba.

Nastupajući za ”plave”, legendarni centarfor postigao je nevjerovatnih 327 golova u 464 utakmice. Najbolji je strijelac u historiji Željezničara sa 127 golova koje je postigao u prvenstvenim i Kup utakmicama. Bio je prepoznatljiv po razornom udarcu. Stručnjaci su vjerovali da je upravo Bukalov šut u to vrijeme bio najsnažniji na svijetu. Jednom prilikom, u vrijeme dok je igrao za belgijski Standard, izmjerena je brzina lopte od nevjerovatna 142 hm/h nakon Bukalovog udarca, što je u to vrijeme bio apsolutni svjetski rekord.

Profesionalnu igračku karijeru završio je 1978. godine u matičnom klubu. Nakon toga, radio je u omladinskom pogonu Željezničara gdje se isticao izuzetnim pedagoškim sposobnostima. Pod njegovom stručnom palicom, iz omladinske škole Željezničara godinama su izlazili vrlo kvalitetni fudbaleri. Jedno vrijeme bio je trener Sloge iz Kraljeva ali se 1984. godine vratio u Sarajevo gdje uz svog Želju ostao do današnjeg dana.

Jedan je od najzaslužnijih što je Željezničar opstao za vrijeme agresije. Sa još nekoliko entuzijasta, održao je rad kluba u njegovim najtežim trenucima.

(Faktor.ba)

Related posts