Premijer Rošić: U postupku rješavanje statusa 520 radnika obespravljenih u stečajnim postupcima

Nakon sastanka u Ministarstvu rada i socijalne politike Vlade F BiH, održanom u Sarajevu, 19. augusta, na kojem je premijer USK Husein Rošić razgovarao sa Veskom Drljačom, federalnim resornim ministrom i direktoricom Federalnog zavoda za zapošljavanje Helenom Lončar, intenzivno se radi na rješavanju problema 520 radnika opbespravljenih u postupcima stečaja.

– Potrebno je materijalno i socijalno zbrinuti radnike čija su poduzeća, u periodu 2007. 2015. otišla u stečaj, a kojima poslodavci nisu uplatili doprinose, a potom su i nizom grubih grešaka Službe za zapošljavanje ostali obespravljeni. Ti ljudi nisu ostvarili pravo na novčanu naknadu niti su ostvarili povezivanje staža. Vlada Unsko-sanskog kantona će pomoći Službi za zapošljavanje USK u provođenju mjera zbrinjavanja i očekujem da uskoro ova Služba završi sve potrebne aktivnosti kako bi se stekli uvjeti da Federalni zavod za zapošljavanje dostavi namjenska sredstva, kaže mr. Rošić.

Premijer USK ukazuje da je ova aktivnost jedna od prioritetnih jer su ti radnici oštećeni u proceduri, iako je FZZZ u zadnjih sedam godina godina doznačio 1,1 milion KM za provođenja mjera podrške kroz rješavanje redovne materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba, a po zahtjevima Službe.

– Služba za zapošljavanje USK nije dostaviljala precizne podatke o broju firmi i nezaposlenih osoba, koje su po osnovu stečaja, ostale bez posla, niti je bio precizno određen odnos potrebnih sredstava koja se potražujuza ovu namjenu od FZZO. Očekujem da će oštećeni radnici uskoro dobiti svoja rješenja po osnovu kojih će ostvariti prava, kaže premijer USK.

Related posts