Praljak na kontu ima 6,4 miliona eura, Hag traži 2,8 miliona

Žalbeno vijeće Haškog tribunala ponovo je naložilo osuđeniku Slobodanu Praljku da u roku od 30 dana uplati 2,8 miliona eura, koliko je Tribunal isplatio tokom suđenja njegovom timu branilaca ili da u narednih godinu dana otplati dug u mjesečnim ratama.

Praljak je u slučaju “Prlić i drugi” prvostepenom presudom Haškog suda osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata u BiH, a pravosnažna presuda se očekuje 2017. godine.

Ova odluka je donijeta s obzirom da je Sekretarijat tribunala ranije u opsežnoj istrazi sprovedenoj u nekoliko država, uključujući i zemlje bivše Jugoslavije i Njemačku, utvrdio da Praljak nije slabog imovnog stanja i da za finanansiranje odbrane ima na raspolaganju najmanje 6,4 miliona eura.

Prvi nalog za isplatu duga izdat je još u maju 2014. godine, s rokom otplate rata na tri godine, ali Praljak po njemu nije postupio. Zbog toga je Žalbeno vijeće tribunala taj rok sada svelo na godinu dana, uz obavezu da prvu ratu od 10 odsto plati u roku od 30 dana od prijema ovog rješenja, a svaku sljedeću od 210.000 eura da uplati svakog 1. u mjesecu.

Praljku je naloženo da tribunal u roku od sedam dana obavjesti da li će isplatiti troškove odjednom ili u ratama.

(Vijesti.ba)

Related posts