Prakticirajte zdrave prehrambene navike: Vitamini i minerali kontroliraju dijabetes

Samo jedan pogrešan obrok može uzrokovati komplikacije opasne po život.

Za svaku osobu važno je da usvoji zdrave prehrambene navike, a za dijabetičare pogotovo.

Samo jedan pogrešan obrok može uzrokovati komplikacije opasne po život. Stručnjaci ističu da se dijabetes možete bolje kontrolirati uzimanjem određenih vitamina i minerala.

Magnezij

Svaki put kada se nivo glukoze u krvi poveća, magnezij se luči kroz mokraću. To predstavlja veliki problem, jer magnezij je važan za probavljanje i procesuiranje ugljikohidrata. Kada je nivo magnezija u tijelu nizak, tijelo ne može na adekvatan način obraditi inzulin.

Cink

Njegov nivo se smanjuje kada je povećan nivo glukoze u krvi. To predstavlja veliki problem, jer cink igra važnu ulogu u procesu proizvodnje inzulina. Upravo zato ljekari dijabetičarima često savjetuju uzimanje suplemenata cinka ili povećanje unosa namirnica kao što su orašasti plodovi i sjemenke.

Alfa lipoična kiselina

Ima moćno antioksidacijsko djelovanje, koje smanjuje rizik od nastanka dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja živaca. Pokazala se efikasnom u reguliranju nivoa inzulina. Osim u obliku suplemenata, možete je pronaći u namirnicama kao što su jetrica, špinat, brokula i krompir.

Karnitin

Jedno od najopasnijih stanja, povezanih s dijabetesom, dijabetička je ketoacidoza. Do komplikacije dolazi zato što tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina. Tada se počinju oslobađati kiseline u krvotok i povećava se rizik od nastanka niza poremećaja i stanja, uključujući i smrt. Karnitin je aminokiselina koju pronalazimo u crvenom mesu, morskim plodovima, ribi i mliječnim proizvodima.

Vitamin D regulira proizvodnju inzulina

Važan svima, a naročito dijabetičarima jer regulira proizvodnju inzulina. Najbolji izvor vitamina D je sunce. Možete ga pronaći u obliku suplemenata i u manjoj količini u namirnicama kao što su sojino mlijeko, obogaćeni mliječni proizvodi, riba i jaja.

(Faktor.ba)

Related posts