Poznati detalji akcije “Bosna”: Pronađena veća količina novca, indeksi…

U operativnoj akciji “Bosna” uhapšene su četiri osobe zbog krivičnog djela “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“, a u vezi s krivičnim djelima „primanje dara i drugih oblika koristi“ i „primanje nagrade i drugih oblika koristi”.

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas postupajući pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Naredbama nadležnih sudova započeli s realizacijom operatvne akcije kodnog naziva „Bosna“ na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona.

U sklopu navedene akcije vrše se pretresi na sedam lokacija na području kantona.

Uhapšeni se sumnjiče da su organizirali grupu, te koristeći svoj uticaj zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine, a za što su dobijali novac, darove i druge oblike koristi.

Do sada je u pretresima pronađena veća količina novca u raznim apoenima, dokumentacija, zabilješke, diplome, indeksi, računari, računarska oprema, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s naprijed navedenim krivičnim djelima, prenosi Fena.

Uhapšeni će biti privedeni u službene prostorije Federalne uprave policije gdje će nakon kriminalističke obrade biti predati u zakonskom roku na dalje nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu KS uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju aktivnosti na provođenju istrage u cilju dokumentiranja predmetnih krivičnih djela i izvršilaca, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Kako saznaje Faktor, uhapšeni su Esed Džananović, izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH, Safet Bibić, tehničar u UKCS te Ramiz Karavdić i Nedžad Trako.

(Faktor.ba)

Related posts