Povratak avijatičara na mjesto gdje je snimana “Partizanska eksadrila”

Oko 80 kilometara ravnice uz magistralni put M-5, od Bihaća preko Bosanskog Petrovca do Ključa, čini prostranu Grmečku visoravan.

Na tom se potezu smjenjuju prostrana visoravna polja Blagajsko, Petrovačko, Medeno i Bravsko polje, a na njima, i uz polja na obroncima Grmeča, živi oko 10 hiljada stanovnika, većinom povratnika srpske nacionalnosti, koji su poslije rata nastavili živjeti kako su naučili, od male poljoprivrede, šume i stočarstva.

Ipak, najpoznatije je Medeno polje, koje je u Drugom svjetskom ratu bio prvi aerodrom Antifašističkih narodnooslobodilačkih snaga, a po kojem je u bivšoj državi snimljen i film “Partizanska eskadrila”.

Nakon više od pola stoljeća na Medenom polju se poduzimaju aktivnosti da se ponovo aktivira avijatičarstvo.

Nakon nedavne posjete Komisije Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine očekuje se izdavanje dozvola čiji će nosilac biti Aeroklub Medeno Polje iz Bosanskog Petrovca.

– Naš Aeroklub dobio je instrukcije šta treba uraditi da dobiju certifikat. Velika prednost Aerodroma Medeno Polje što se letilište nalazi samo 50-tak kilometara od Aerodroma Golubić u Bihaću, koji je i privremeni granični prijelaz, na koji mogu slijetati i strani avioni, pa je letilište Medeno Polje u budućnosti izuzetno povoljna lokacija za turističke letove – rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Aerodrom nakon certifikacije bit će korišten za slijetanje malih aviona, na njemu će biti organizirana i sportska natjecanja, te organiziranje škole letenja, padobranstvo i paraglajding.

600_1474206484grmecka-visoravan-aa_18092016_3– Očekujemo uskoro da ćemo, zajedno s općinom Bosanski Petrovac, organizovati svečano otvaranje letišta. Općina ima projekte za razvoj turizma, čak i da se otkupi jedan stari avion i stacionira na mjesto gdje je stajao – kazao je za AA pilot Jusuf Midžić.

Naime, sve do ‘96. godine, na Medenom polju stajao je saveznički avion TC-3 Dakota, ali je miniran, a dijelovi prodani u staro željezo.

Domaćoj javnosti Medeno polje je poznato i po filmu “Partizanska eskadrila” koji se snimao prije 40 godina, a čega se pilot Midžić i danas sjeća, javlja Anadolija.

U njoj su se slavili borbeni piloti Jugoslavije koji su se borili protiv fašista, što je bivši sistem glorifikovao, ali Midžić kaže da historijske činjenice potvrđuju samo to da su engleski i američki avioni tu slijetali kako bi dovozili pomoć i evakuirali ranjenike savezničkih partizanskih snaga.

Ipak, oživljavanjem avijatičarstva na Medenom polju, u Bosanskom Petrovcu se nadaju da će se tako oživjeti i turizam, a i cijeli ovaj kraj.

 

Related posts