Povećan broj ljekarskih pregleda u domovima zdravlja

Niske temperature proteklih dana uzrok su povećanja broja ljekarskih pregleda u domovima zdravlja. Budući da je u toku sezona gripe i prehlada, mnogi se gradani žale na iscrpljenost, povišenu tjelesnu temperaturu i bolove u prsima.

Situacija je uobičajena za ovo doba godine, kažu ljekari, te pozivaju gradane da pravovremeno reagiraju i zaštite svoje zdravlje. Dovoljno će biti da osjetimo neobičan bol u ledima, poneku smetnju u stomaku, uz mučninu ili povraćanje i odmah vjerujemo da nas je zahvatila gripa. Obično se ne radi o gripi, najčešće je u pitanju jedan od mnogobrojnih virusa raširenih u ovo doba godine, sposobnih da izazovu zdravstvene smetnje koje ljekari definiraju općim stanjem slabosti.

Hitna služba Doma zdravija u Bihaću, u protekla 24 sata zabilježila je 53 ljekarska pregleda, a na Odjelu porodične medicine, ističu da nema pacijenata koji su oboljeli od gripe.

Gripa se razlikuje od obične prehlade početkom bolesti, simptomima, dužinom trajanja i mogućim komplikacijama, koje mogu biti značajno teže nego kod obične prehlade. Prvi simptomi gripe su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, a zatim respiratorni problemi. Ako idete kod ljekara ili u hitnu službu, a nemate gripu, postoji mogućnost da je dobijete. Stoga se i ambulanti opće medicine ili hitne pomoći pridržavajte mjera samozaštite i sprečavanja širenja zaraze prema uputama liječnika, ističe dr Melisa Isić. – piše rtvusk.ba

Related posts