Potvrđeno i iz Granične policije Hrvatske: Ne treba vam punomoć ako na more idete posuđenim vozilom

Ako u Hrvatsku putujete vozilom koje ste posudili od prijatelja ili rodbine, iz BIHAMK-a će vam savjetovati da uzmete punomoć. Ona u BIHAMK-ovim poslovnicima košta 25 KM.

Iz Granične policije BiH kažu da vam punomoć ipak ne treba. Važno je da imate važeće redovne isprave, saobraćajanu dozvolu i zeleni karton.

Više čitatelja novinske agencije Patria požalili su se da su ih iz BIHAMK-a savjetovali da im treba punomoć ukoliko u Hrvatsku putuju vozilom koje su posudili. Iz BIHAMK-a su potvrdili za Patriju da vozačima savjetuju da imaju punomoć. To je, tvrde, jedini način kako mogu dokazati da vozilo nisu otuđili.

Takvih dozvola najviše se izda tokom ljetne sezone, kada turisti iz BiH putuju na more.

Iz Granične policije BiH rekli su za Patriju da znaju za nesuglasice. Graničnim policajcima vozači često pokazuju punomoć, ali im taj dokument nije potreban.

Iz Granične policije Hrvatske također je potvrđeno da vozačima koji posude vozilo nije potrebna punomoć da bi upravljali vozilom na teritoriji Hrvatske.

– Prema propisima iz domene nadzora državne granice i sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj nije propisana obveza posjedovanja punomoći za upravljanje tuđim vozilom. Međutim, napominjemo kako se gornji navodi odnose na turističke i slične kratkotrajne posjete, rečeno je Patriji iz Granične policije Hrvatske.

Related posts