Potvrđena optužnica protiv Amira Zukića i ostalih

Sarajevski Općinski sud potvrdio je optužnicu protiv generalnog sekretara SDA Amira Zukića i još osam osoba za više krivičnih djela.

Tužilaštvo tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, te krivično djelo protuzakonito posredovanje. Zukiću je na teret stavljeno i nedozvoljeno držanje oružja.

Ista optužnica Eseda Džananovića tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukić i Bibić, kako se navodi u optužnici, terete se da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Karavdić, te su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH. Nakon toga je, prema navodima Tužilaštva, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić realizirao nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

Sarajlića i Kukić optužnica tereti da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, piše BIRN.

Related posts