Obavijest potrošačima vodooskrbnog sistema grada Bihaća: Vodu za piće prokuhavati!

Jak vjetar i kiša jučer su širom BiH uzrokovali materijalne štete, nestanak električne energije, a u pojedinim mjestima došlo je i do izlijevanja rijeka kao i do zamućenja pitke vode.

Usljed nepovoljnih hidrometeroloških prilika koji su u nedjelju zahvatile BiH, došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećanja mutnoće vode, navedeno je u izvještaju FUCZ.

– Potrošačima vodooskrbnog sistema grada Bihaća, koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica, Gata i Toplica, preporučuje se da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće – upozorili su iz FUCZ.

Jak vjetar napravio je materijalne štete širom BiH.

U općini Donji Vakuf jak vjetar oštetio krov na stambenoj zgradi, a u Maglaju oborio stablo. U obje općine štetu su sanirale vatrogasne jedinice.

Jak vjetar na planini Vlašić oborio je antenski stub releja Paljenik.

Na području općine Vitez, usljed olujnog vjetra došlo je do većeg oštećenja krova Osnovne škole “Vitez” i firme d.o.o. “Divan” u Starom Vitezu, kao i dijela limenog krova na zgradi kasarne u Starom Vitezu.

Također, došlo je do privremenog prekida prometa, zbog pada borovih stabala u mjestima Kruščica, Vitez, Gaćice, Rijeka, Divjak, D.Večeriska i Sadovače.

U proteklom periodu područje Zeničko-dobojskog kantona zahvaćeno je sa jakim udarima vjetra i obilnijim kišnim padavinama koje su prouzrokovale obaranja više stabala na području općine Vareš. Nisu bili ugroženi ljudski životi, dok je pričinjena manja materijalna šteta.

Na području Kantona 10, tokom jučerašnjeg dana i noći padala je jaka kiša nošena južnim vjetrom, što je prouzrokovalo nagli porast vodostaja rijeka na području. Usljed jakog vjetra došlo je do skidanja crijepa sa nekoliko kuća.

(Faktor.ba, Foto: Arhiv)

Related posts