Potpredsjednik Federacije BiH u posjeti USK: „USK je primjer pozitivne priče“

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH boravio je danas u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.
U Bihaću se potpredsjednik Dunović sastao sa premijerom USK Huseinom Rošićem i predstavnicima parlamentarnih partija te se zanimao za aktualnu situaciju u ovom federalnom kantonu, s akcentom na stanje unazad dva mjeseca, koliko je prošlo od imenovanje novog saziva izvršne vlasti.

– Svi mi pričamo o manjinskoj Vladi ali niko nije čuo do sad da ona funkcioniše. Unsko-sanski kanton ima taj pozitivan primjer. Vidimo da parlamentarna većina može biti podrška manjinskoj Vladi i da se mogu stvari pokrenuti sa mrtve tačke. Ono što mi je prezentovano, a to sam i sam ranije vidio, da se ovdje, u kratkom roku, od nekih 60 dana dosta toga unaprijedilo i to dokazuje da u BiH, bez obzira na stranačke pripadnosti ljudi u zakonodavnoj vlasti , uvijek može da se napravi korak naprijed ukoliko se želi raditi u interesu građana. Primjer USK je nešto iz čega svi ostali treba da uče, kazao je potpredsjednik Dunović.
Premijer Husein Rošić i zastupnici u Skupštini USK zamolili su potpredsjednika F BiH da se svojim autoritetom založi za ravnopravan tretman Unsko-sanskog kantona na federalnoj razini vlasti, prije svega u raspodjeli javnih prihoda i kod planiranja razvoja saobraćajne infrastrukture.

– Primjera radi, USK već dvije godine nije dobio ništa od sredstava od GSM licence, a radi se o iznosu od oko četiri miliona KM. Mi ne želimo ništa nauštrb drugih, radujemo se gradnji auto-puteva i brzih cesta u cijeloj državi ali želimo ravnopravan tretman i želimo da ovaj Kanton bude ravnopravan s drugima, kazali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti USK.

Related posts