Potpis kao dokaz: Zašto je Sead Jusić odobrio da pripadnici Trećeg puka napuste kasarnu sa oružjem?

Na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, zamjenik ministrice odbrane Sead Jusić, nezvanične su inormacije, potpisao je obrazac/zahtjev kojim je on kao vrhovni komandant OS BiH zatražio angažman pripadnika Počasne jedinice, Vojnog orkestra i Zastavne grupe OS BiH i za 8. i za 9. januar u Banja Luci.

To je u svojoj jučerašnjoj izjavi indirektno za TV1 potvrdila i ministrica odbrane Marina Pendeš, kazavši da njenog zamjenika Jusića treba pitati za detalje jer nije upoznata sa sadržajem odluke, te da ne zna šta je odobreno. Time je Pendeš dala do znanja da ona nije stavljala svoj potpis na dokumenta, piše Patria.

U posebnom obrascu koje koriste članovi Predsjedništva BiH kada od Ministarstva odbrane traže Počasnu jedinicu za određene nivoe odavanja počasti, navedene su situacije u kojima se to može i odobriti.

No, Ivanić je dopisao ( što je presedan) i izričito zahtjevao da na odavanju počasti u Banja Luci budu pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH, i to za oba dana, što mu je Jusić, kojeg je ministrica ovlastila da je mijenja, svojim potpisom i odobrio.

Ivanić je ovaj zahtjev MO dostavio 5. januara, odmah nakon vanredne sjednice Predsjedništva na kojoj nije bilo konsenzusa.

Potom je odluka sa Jusićevim potpisom proslijeđena Zajedničkom štabu na daljnje postupanje. Obzirom da je načelnik ZŠ general Ante Jeleč na odmoru, umjesto njega odluku sa Jusićevim potpisom preuzeli su ili general Senad Mašović ili general Mirko Tepšić kao njegovi zamjenici, te je dalje proslijedili komandantu Operativne komande generalu Draganu Vukoviću.

U lancu komandovanja, odluka se dalje prosljeđuje komandantu Šeste pješadijske brigade u čijem je sastavu Treći puk.

Tako smo svi bili svjedoci, i 8. i 9. januara da u Banja Luci nije bila postrojena Počasna jedinica, već pripadnici Trećeg puka, što se jasno moglo čuti i prilikom predaje raporta Ivaniću.

U današnjem saopćenju za javnost upućenom iz Ministarstva odbrane BiH dosta je toga nejasno. Posebno u dijelu gdje se kaže da MO BiH nije dobilo nikakvu povratnu informaciju od Predsjedništva BiH vezano za upotrebu Počasne jedinice!?

Kao prvo, Predsjedništvo BiH ne mora postići konsenzus kada je riječ o anagžmanu Počasne jedinice, ali mora kada je riječ o angažmanu Trećeg puka.

Upravo o Trećem puku održana je vanredna sjednica 5. januara, na kojoj nije bilo konsenzusa. Ivanić je tražio prisustvo Trećeg puka u Banja Luci, Dragan Čović je bio suzdržan, dok je Bakir Izetbegović bio isključivo protiv.

Dakle, stav Predsjedništva BiH je već 5. januara bio poznat svima, osim izgleda Ministarstvu odbrane, u ovom slučaju zamjeniku ministra Seadu Jusiću koji je mijenjao ministricu Pendeš i umjesto nje potpisivao odluke.

Tek jučer 8. januara, a nakon brojnih medijskih pritisaka, Jusić je pokušao povući odluku kojom je on lično odobrio učešće pripadnika Trećeg puka i na današnjoj svečanosti obilježavanja neustavnog praznika Dana RS. No, bilo je kasno.

Ivanić je danas u Banja Luci postrojio 40 pripadnika Oružanih snaga BiH!

Jusićeve izjave koje je davao proteklih nekoliko dana bile su krajnje neprecizne, te je dodatno unio konfuziju u javnosti.

Nejasno je zbog čega i dalje šuti zamjenik načelnika ZŠ general Senad Mašović. Jer, ako je general Jeleč na odmoru, onda su odluku MO na niže nivoe mogli proslijediti samo ili Mašović ili Tepšić.

Šuti možda najrelevantiji u ovom trenutku kada je riječ o istrazi ko je prekršio odluku Ustavnog suda BiH, te izveo naoružane pripadnike OS BiH iz kasarne na ulicu generalni inspektor MO BiH general Enes Husejnović.

Istraga ne bi trebala dugo trajati jer su sve činjenice poznate, dokumentacija postoji, kao i potpisi.

I ma koliko to neki pokušavali prikazati kao politikanstvo tipa “tresla se gora rodio se miš”, situacija nije nimalo bezazlena ako smo bili svjedoci narušavanja lanca komandovanja u OS BiH i izvođenja naoružanih pripadnika OS BiH na ulice.

Ivanić je jasno poručio da su pripadnici Trećeg puka njegovi. Što znači da su pripadnici ostala dva puka koji baštine tradiciju i identitet Armije RBiH i HVO-a “privatne vojske” Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, te da ih i njih dvojica kao i Ivanić mogu izvesti naoružane vojnike( pripadnike svog naroda) iz kasarni kada to požele. Da li su o tome razmišljali zamjenik Jusić i ostali u lancu komandovanja?

Related posts