Postavkom lutki koje predstavljaju mlade koji su otišli iz BiH VM Ključ obilježilo Dan mladih

Simbolično postavkom lutki koje predstavljaju mlade koji su otišli iz naše zemlje, a koja je postavljena ispred zgrade općine Ključ aktivisti Vijeća mladih Ključ danas na Međunarodni dan mladih su pozvali vlasti i donosioce odluka na veću odgovornost prema mladima, na više rada u cilju rješavanja problema odlaska, odnosno rješavanje problema koji su uzrok odlaska mladih.

U povodu 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih Vijeće mladih općine Ključ i Vijeće mladih općine Bugojno zajedno sa učesnicima Festivala omladinskog aktivizma Ključ 2016 izdaje:

Saopćenje za javnost

Svijet svakodnevno dobija nove takmičarske discipline, a zadnjih nekoliko godina je aktuelno takmičenje u odlasku mladih iz svojih država. Bosna i Hercegovina se može pohvaliti da je u ovoj disciplini aktuelni i svjetski i evropski prvak. Svaka čast našim vlastima jer su omogućili finansiranje ove discipline. Zanimljivo je da se u ovom slučaju finansiranje radi na specifičan način, jer se radi o finansiranju Vladinih službenika da bi na što uspješniji način izlobirali odlazak mladih iz naše države. Nije mala stvar 150 000 mladih koji su otišli iz ove države. Čestitke stižu sa svih strana svijeta, a danas svijet na poseban način aplaudira našoj omladini jer nas ima puno i dobro smo raspoređeni, a danas se obilježava Svjetski dan mladih pa je posebna pažnja na toj populaciji. Ovom prilikom i mi želimo čestitati našoj omladini uspjehe koje ostvaruju diljem svijeta. Čestitamo i mladima koji su ostali u BiH, jer volja za ostankom je osnova da gradimo bolju budućnost, a nakon toga ćemo zajedno kanalisati energiju da dobijemo državu koja će biti loše rangirana u gore navedenoj takmičarskoj disciplini. Dovitljivi političari naše države su pronašli još jedan način da pospješe ovaj trend, a to je nagrada za osobu koja zadnja ugasi svjetlo u Bosni i Hercegovini. Porodice se dogovaraju da ostave jednu dežurnu osobu u kući, a ostali su već prešli državnu granicu.

Želimo i mi obilježiti 12.8. s našom omladinom u Bosni i Hercegovini, a borit ćemo se da to ostvarimo, ali je ovo borba u kojoj moramo udruženo djelovati, mada ćemo ove godine ostati bez proslave, jer nemamo dovoljno zvanica.

Danas će u gradovima u BiH osvanuti lutke koje imaju jasnu simboliku, ali pronalazak poruke prepuštamo posmatračima, jer (SVE) je u oku posmatrača. Posmatramo i mi iz različitih perspektive naše vršnjake, gledamo ih po malinjacima, mješalicama iako su postali inžinjeri, ali kome je to još bitno osim njihovim roditeljima koji se tom činjenicom hvale po komšiluku. Ova činjenica postaje bitna i našim političkim elitama, koji se boje školovane omladine, pa im širom otvaraju vrata da idu iz ove države.

VLASTODRŠCI su inovativni, pa smo sigurni da će i ove lutke iskoristiti kao novi patent za rješavanje „problema“ koji je u njihovim fasciklama nazvan odlaskom mladih iz Bosne i Hercegovine. Postavljanjem lutki po trotoarima i davanjem im jasnog identiteta (Bošnjak, Srbin, Hrvat) rješavaju problem brojnosti, a ostalo je sve irelevantno.

Osobe s manjim intelektualnim kapacitetima u ljudima ne prepoznaju prijelazne identitete, a univerzalni identitet da smo svi živa bića nas tjera da iskoristimo intelektualce koji su na našoj strani, a i među nama mladima ima kvalitetnih pojedinaca u svakom kontekstu te riječi. Nadamo se da ćemo ove osobe primjetiti i da ćemo se osvijestiti i početi ulagati u ovu državu, a ne svoja znanja i vještine nositi u druge države, jer odlazimo kao gotov proizvod, školovani za razne vrste poslova.

Mi obećavamo da ćemo pokupiti lutke, jer se bojimo da će i one ubrzo pobjeći glavom bez obzira, a političke elite molimo da se prestanu bojati konkurencije i da počnemo združenim snagama graditi bolju budućnost u Bosni i Hercegovini.

Za one koji žele čuti i vidjeti, posjetite: https://www.facebook.com/foakljuc/?fref=ts

Vijeće mladih općine Ključ i Vijeće mladih općine Bugojno sa učesnicima Festivala omladinskog aktivizma Ključ 2016!

Related posts