“Poslovni forum”- prezentacija Poslovne zone “Gorinčani”

U okviru projekta Uređenje saobraćajne infrastrukture u Poslovnoj zoni “Gorinčani”, 5. avgusta 2016. godine održan je Poslovni forum na kojem je predstavljena brošura poslovne zone, ali i dosadašnje aktivnosti.

Naime, cilj projekta je osigurati i unaprijediti potpunu funkcionalnu infrastrukturu u poslovnoj zoni i podići njenu atraktivnost za nove ulagače/korisnike u svrhu ekonomskog rasta i zapošljavanja na lokalnom nivou. Opština Bosanski Petrovac sufinansira ovaj projekat sa iznosom od 25.000 KM.
Dok su sredstva u iznosu od 100.000 KM obezbijeđena u sklopu grant sheme

“Unapređenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH” koja se realizira kao zajednička inicijativa Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Vlada Škotske.

Na ovom Poslovnom forumu prisutnima, predstavniku Privredne komore Nihadu Šušnjaru, predstavniku Razvojne agenicije Adi Lipovači, predstavniku Obrtničke komore USK Šemsudinu Bajriću, direktorima Interworka, d.o.o Didović, d.o.o Pirnar-staklo, Legno-service obratio se Šef službe za obrt, poduzetništvo, razvoj i poljoprivredu, Nevsad Ramić riječima zahvalnosti na prisustvu, koristeći priliku napraviti jedan rezime dosadašnjih aktivnosti: “ Ovo je planirani dio aktivnosti projekta koji je započet 2008. godine, kojeg uskoro i privodimo kraju. Plan nam je da dovedemo još jednog investitora, koji će u ovoj zoni revidirati svoje ideje sa već prisutna dva privredna subjekta Interwork i Legno-service”.
Podršku Poslovnom forumu svojim prisustvom odali su i vijećnici, predsjedavajuća, te načelnik Opštine Bosanski Petrovac.

Načelnik je dodao da je mnogo uloženo u ovu zonu, te da Opština sa svojim saradnicima radi na tome da se uskoro još jedan investitor uvede u posao.

Mnogo je činjenica koje se očituju kao prednosti Poslovne zone Gorinčani, povoljan geoprometni položaj, blizina graničnih prelaza, urađena infrastruktura, brži i jeftiniji pristup zemljištu, dostupnost kvalificiranim i kvalitetnim ljudskim resursima, za koje se nadamo da će privući investitore i ostvariti jedan od najbitnijih ciljeva Poslovne zone- otvaranje novih radnih mjesta. Sve ove karakteristike, svi zainteresovani mogu naći, pročitati i vidjeti u predstavljenoj brošuri koja je dvojezičnog tipa, dakle pisana na našem i engleskom jeziku.

Imajući u vidu da Poslovna zona “Gorinčani” predstavlja lokaciju za jednostavno i brzo osnivanje i pokretanje proizvodne djelatnosti za domaće i strane investitore, Opština Bosanski Petrovac provodi aktivnosti na stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganje investitora i time pokušava ublažiti eventualne negativne refleksije iz okruženja.

Related posts