Poslodavci pitaju i za matični broj: Koji se sve podaci, mimo zakona, traže od kandidata za posao

Svako zahtijevanje da se jedinstveni matični broj upiše na prijavi za konkurs, bilo bi protivno odredbama Zakona o jedinstvenom matičnom broju

Kod konkurisanja na posao za prodavača, primjera radi, u nekim tržnim centrima, to se može učiniti jedino elektronskim putem. Pri tome se uz sijaset drugih podataka, od aplikanata traži da upišu i matični broj?! Ako to ne učine, aplikacija neće biti proslijeđena poslodavcu.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka objašnjavaju da takvi zahtjevi poslodavaca dovode do povrede principa pravičnosti i zakonitosti iz člana 4. Zakona o zaštiti ličnih podataka.
Također treba podsjetiti da poslodavci kod raspisivanja konkursa za posao uporno, iako time krše zakon, od kandidata za posao traže da prilože uvjerenja o nekažnjavanju ili čak ljekarska uvjerenja.

Pravo prigovora

– Nedavno sam gledala oglase za posao na internetu i vidjela da se kod konkurisanja za posao prodavača traži da upišete elektronskim putem i matični broj. Nisam mogla da vjerujem da i to traže, i odustala sam od slanja aplikacije. S druge strane, kada želite konkurisati u državne institucije za bilo koje radno mjesto, traže vam razna uvjerenja, a sve to košta. Najgore je što se time direktno krše mnogi zakoni, ali oni su uporni u tome i niko ništa ne poduzima − priča nam Sarajka Ehlimana Duboković.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH kažu da svaki nosilac podataka ima pravo da Agenciji podnese prigovor ako utvrdi ili posumnja da bi moglo doći do povrede njegovog prava.

– Svako zahtijevanje da se jedinstveni matični broj upiše na prijavi za konkurs, bilo bi protivno odredbama Zakona o jedinstvenom matičnom broju. U vezi sa zahtijevanjem od kandidata da prilikom prijave na konkurs dostave uvjerenje o nekažnjavanju, ističemo činjenicu da je krivičnim zakonodavstvom na svim nivoima BiH propisano da niko nema pravo tražiti od građanina da podnese dokaze o svojoj osuđivanosti, odnosno neosuđivanosti – kazali su nam u ovoj Agenciji.

Adis Arapović, konsultant za javno zagovaranje u Centrima civilnih inicijativa, kaže kako je neshvatljivo da se u konkursima za posao u javnom sektoru od potencijalnih kandidata traži da dostavljaju dokumente koje izdaju druge državne institucije.

Trošak nezaposlenih

– Svugdje u svijetu postoji ta obaveza međusobne komunikacije institucija da ne prave trošak onome ko nema novac ni da aplicira. U to ubrajam potvrdu o nekažnjavanju. Ali poslodavci i prije finalne klasifikacije traže ljekarska uvjerenja od kandidata, koja koštaju 50, 60 KM, a na kraju bude izabran jedan ili dva od 100 prijavljenih. Također, kod prijave na konkurs ne možete tražiti od aplikanata matični broj, to je zaštićeni podatak – govori Arapović.

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba)

Related posts