POSLJEDNJI DAN GENERALNOG SEKRETARA: Amir Zukić pokušao uticati na svjedoke da izmijene iskaze

Piše: Avdo Avdić

Generalni sekretar SDA Amir Zukić dan pred hapšenje pokušao je uticati na svjedoke u predmetu Bosna. I to je, kako saznajemo, između ostalog uzrokovalo današnje hapšenje.

Zukiću je, naime, tokom sedmice uručen poziv za ispitivanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu Bosna, nakon čega je on započeo vršiti pritisak na svjedoke da promijene iskaz. No, svjedoci su se odmah obratili Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje je donijelo odluku da uhapsi Amira Zukića.

Prema saznanjima Žurnala, akcija je počela u petak u popodnevnim satima. Iako je ranije istragu u ovom spisu vodila Federalna uprava policije, akciju hapšenja Amira Zukića proveli su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Zukić se, tako, pridružio ranije uhapšenom izvršnom direktoru Elektroprivrede BiH, koji je osumnjičen za korupciju i nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima.

Kako saznajemo, Zukić je osumnjičen za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela , a članovi grupe su  potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, te član Glavnog odbora te stranke – Esed Džananović. Upravo je na osnovu Džananovićevog iskaza i proširena istraga u predmetu Bosna, a koja se odnosi na nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi BiH, Kliničkom centru Sarajevo, te u domovima zdravlja u Sarajevu.

On je, naime, u svom iskazu kazao da je sve radio po nalogu čelnika SDA, a pored ostalih je pomenuo i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. Međutim, istraga je usporena, jer službenici Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH nisu bili u stanju vještačiti telefon koji je pripadao Džananoviću. Kako saznajemo iz naših izvora, ove opstrukcije dovode se u vezu sa federalnim ministrom policije Aljošom Čamparom, koji je danas, tokom akcije hapšenja Amira Zukića viđen u društvu osumnjičenog Asima Sarajlića.

Žurnal je, podsjećamo, posljednjih 7 mjeseci detaljno izvještavao o kriminalu u Elektroprivredi BiH.

Prilažemo linkove na dosadašnje tekstove

Otvorena istraga

Članska karta SDA za posao 

Zukić prodavao radna mjesta

Korupcija po nalogu SDA

Raskošno imanje Amira Zukića

(zurnal.info)

Related posts