Poslanici iz RS-a neodlučni: Može li biti izglasana smjena Jusića na Parlamentu?

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić predsjedavajućem Vijeća ministara BiH uputio je zahtjev za smjenu zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića, piše Patria.

Ovaj prijedlog doći će pred oba doma Parlamentrane skupštine BiH, jer razrješenje s funkcije izglasava i Predstavnički i Dom naroda, dok imenovanje potvrđuju samo poslanici u Predstavničkom domu PSBiH.

Već se u Parlamentu glasno govori o tome kako problemi tek počinju, jer poslanici iz Republike Srpske su neodlučni, ali i po njih teškoj situaciji, jer iz SNSD-a su jasno poručili da neće glasati za smjenu Jusića, a iz Saveza za promjene još ne žele dati svoj stav. Ukoliko i Savez za promjene bude protiv neće biti entitetske većine za smjenu Jusića.

Kako su naveli iz SBB-a Jusić je pogriješio što je potpisivao nešto dok je ministrica praktično tu, što nije poštovao odluke Ustavnog suda i da se morao oko svojih političkih odluka konsultovati s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ili sa predsjednikom stranke Fahrudinom Radončićem.

Saga oko učešća Oružanih snaga BiH, odnosno Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka na proslavi neustavnog Dana RS se nastavlja. Prva sjednica PD PSBiH zakazana je za 18. januar, kada bi se ovaj prijedlog mogao naći na dnevnom redu.

Podsjećamo, zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Sead Jusić potpisao je zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje Počasne jedinice Oružanih snaga BiH 8. i 9. januara u Banjaluci povodom proslave neustavnog Dana RS, što je i povod za njegovu smjenu.

Related posts