Posao stoljeća: UFC liga prodana za četiri milijarde dolara

Liga mješovitih borilačkih vještina Ultimate Fighting Championship (UFC) prodana je investicijskom konzorciju za vrtoglavih četiri milijarde dolara.

Kako javlja New York Times, izvršni direktor kompanije UFC, Dana White, potvrdio je preuzimanje. Iako vrijednost akvizicije nije potvrđena, neslužbeni izvori tvrde da je riječ o iznosu od četiri milijarde dolara što je, tvrde upućeni, rekordna transakcija ove vrste u historiji sporta.

Promotorsku kompaniju za organizaciju takmičenja u borilačkim vještinama preuzeo je konzorcij investitora na čijem je čelu WME-IMG, američka agencija koja zastupa najveće zvijezde UFC-a, poput Ronde Rousey.

U konzorciju su još privatne equity firme Silver Lake, Kohlberg Kravis Roberts i MSD Capital te investicijska firma Michaela Della, vlasnika američkog multinacionalnog tehnološkog giganta Dell.

Sporazum o preuzimanju objavljen je nakon održavanja posljednjeg takmičenja u borilačkim vještinama, koji je vjerovatno najveći u historiji UFC-ovog brenda, pa izvrsno ilustrira eksplozivnu popularnost sporta.

Posljednji borilački event U.F.C.-a 200 u Las Vegas je privukao 18 hiljada ljudi i ostvario prihod od 10,8 miliona dolara od prodaje ulaznica, uprkos tome što su izostale glavnih borilačkih imena, uključujući Rondu Rousey, Conora McGregora i Jona Jonesa, koji nije mogao nastupiti zbog toga što je na doping kontroli bio pozitivan na zabranjene supstance.

Uz to, očekuje se rekordni prihod od stavke plaćanja po gledanom sadržaju od gledatelja koji su pratili izravan prijenos događanja na malim ekranima.

Fertittasi su brend doveli na potpuno novi nivo, intenzivnim ulaganjem u oglašavanje, učinkovitiji marketing putem društvenih mreža i kvalitetniju distribuciju u suradnji s partnerima poput Foxa. Ubrzo su počeli ostvarivati prihode od licenci za videoigre, odjeću i drugo, a prihodi UFC-a prošle su se godine popeli na 600 miliona dolara.

Braća Fertitta i nakon preuzimanja namjeravaju zadržati manji vlasnički udjel u UFC-u, a manji udio u vlasništvu planira ostaviti i CEO Dana White, koji ostaje na funkciji izvršnog direktora lige.

telegram

Related posts