Poruka OHR-a, Evropske unije i Ambasade SAD-a: Završite formiranje Doma naroda u FBiH

Četiri kantonalne skupštine nisu izabrale delegate za Dom naroda, a na to je upozorila i Centralna izborna komisija BiH.

“Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština. Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja”, navodi se u saopćenju.

Iz OHR-a naglašavaju da stari saziv Doma naroda nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet.

“Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo”, zaključuje se u zajedničkom saopćenju.

Izjavu je naknadno podržala i Ambasada Njemačke u našoj zemlji.

Ranije je iz OHR-a potvrđeno da stari saziv nema legitimitet da donosi odluke.

Izvor: klix.ba

Related posts