Porodica dječaka Ahmeda traži 15 miliona dolara odštete od Teksasa

Porodica dječaka Ahmeda, koji je u septembru prošle godine uhapšen u školi u saveznoj državi Teksas zbog ručno izrađenog sata, podnijela je jučer tužbu protiv teksaških vlasti zbog kršenja dječakovih prava, piše Anadolu Agency (AA).

U tužbi koju je podnio otac 14-godišnjeg dječaka Ahmeda Mohameda navodi se da su dječakova prava prekršena, ali i da teksaške vlasti imaju iza sebe “historiju diskriminacije protiv muslimana”, posebno u školama.

Ahmed je prošle godine uhapšen u srednjoj školi MacArthur gdje je optužen za posjedovanje bombe nakon što je u učionici učiteljici i drugarima predstavio sat koji je ručno izradio kući.

I nakon dolaska policije u školu gdje je ustanovljeno kako sat nema veze sa bombom, dječaku je suspendovan dolazak u školu na tri dana.

Ovaj slučaj je privukao veliku pažnju javnosti te pokrenuo lavinu podrške dječaku.

Hashtag #IStandWithAhmed (Ja sam uz Ahmeda) brzo se proširio društvenim mrežama u zemljama širom svijeta, a Ahmed se na poziv američkog predsjednika Baracka Obame našao na prijemu u Bijeloj kući.

“Želimo da inspirišemo što više djece da budu kao on, da budu naučnici. To je ono što Ameriku čini velikom”, rekao je tom prilikom Obama.

Ahmedova porodica od vlasti Teksasa sada zahtjeva javno izvinjenje koje nikada nije upućeno, uz odštetu od 15 miliona američkih dolara.

Porodica Mohamed se početkom godine preselila u Katar gdje je Ahmed u privatnoj školi nastavio školovanje.

Related posts