Poreznoj upravi zabranjene blokade računa poduzeća

Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, dopunila zaključak koji je donijela na 60. sjednici održanoj 30.6.2016. godine, kada je usvojila Izvještaj o stanju poreznog duga s prijedlogom mjera koji je pripremilo Federalno ministarstvo finansija.

Zaključak je dopunjen na način da je Porezna uprava Federacije BiH danas zadužena da obustavi sve aktivnosti prinudne naplate dok ne formira bazu podataka svih poreznih dugovanja. Konkretno, zaključeno je da Uprava, u roku od 120 dana, formira bazu podataka prikupljanjem informacija poreznih obveznika sa osnovnim podacima o usaglašenom stanju i ročnosti poreznog duga na dan 31.3.2016. godine.

Ova odluka je uslijedila nakon što je Poreska uprava djelimično blokirala račune 5 rudnika u Federaciji, te dovela u pitanje njihovo poslovanje a rudari  nekoliko rudnika najavili stupanje  u generalni štrajk.

Iako se zna ko su dužnici ništa konkretno nije urađeno da bi se riješio problem naplate dugovanja poduzeća bez pribjegavanja blokadi računa, čime su direktno opet ugroženi radnici jer u ovoj borbi za naplatu doprinosa Porezna uprava dovodi u pitanje isplate plaća i poslovanje firmi.

Pod blokadom Porezne uprave je i više ustanova u Unsko-sanskom kantonu i upravo za taj problem danas su predstavnici Vlade USK tražili rješenje od Vlade F BiH, delegirajući to Vesku Drljači, federalnom ministru rada i socijalne politike, u vrijeme njegovog radnog posjeta Bihaću.

 

Related posts