Popularni voditelj 25 godina pokušava saznati ko mu je ubio oca

Na današnji dan prije 25. godina na novinarskom zadatku na Baniji (Hrvatska) ubijena je ekipa šabačkog dopisništva RTS-a. Među njima i Zoran Amidžić, otac popularnog beogradskog voditelja TV Pink Ognjena Amidžića.

Zoran Amidžić, Ognjenov otac, bio je urednik šabačkog dopisništva RTS-a. Poginuo je 9. oktobra 1991., sa trojicom kolega.

Mediji su tada u Srbiji pisali da se niko od državnih organa nije se potrudio da ispita okolnosti pod kojima su novinari nastradali, pa je njihovo ubistvo ostalo nerazjašnjeno.

Ognjenu i njegovoj porodici vijest su saopštila dva policajca, bez ikakvih detalja o pogibiji.

– I dalje se zvanično ne zna ko su počinioci tog ubistva. Trudio sam se da kroz život ne preuveličavam sopstvenu tugu. To je za mene bio jedan jeziv period, a i mnogi su tada gubili najmilije. Naučio sam da živim s tim – rekao je u jednom intervju ranije Ognjen Amidžić.

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za UNS-ov “Dosije” o ubijenim i nestalim novinarima potvrdio da su novinari ubijeni u vrijeme kada je na snazi bilo primirje i nije bilo borbenih dejstava.

Podaci iz novinarske bilježnice Zorana Amidžića i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu “Slobodni tjednik”.

Tekst pod naslovom “Pucati na špijune bez zaustavljanja” objavljen je 17. oktobra 1991. godine i iz njega se vidi da je autor teksta Jovan Kubura posjedovao privatne Amidžićeve stvari.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je u saopštenju navelo da je od 1991. do kraja 2001. godine 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerazjašnjenim okolnostima.

Related posts