POLJOPRIVREDNICI USK-a ODLUČNI: Granica ostaje zatvorena dok nam se ne isplate potraživanja

ranični prijelaz Izačić od jučer je blokiran od strane poljoprivrednika USK-a koji su bili primorani na ovaj potez zbog velikih dugovanja Vlade F BiH za subvencije i poticaje u poljoprivredi. Naime, kako saznaje Cazin.NET, poljoprivrednici potražuju sredstva iz 2014. i 2015. godine.

Nakon izlaska na ulice i upozorenja da će protestirati na Graničnom prijelazu Izačić, blokadom saobraćaja počeli su pregovori sa Vladom F BiH, ali konkretnih poteza nije bilo, da bi tek u četvrtak isplaćena prva tranša, ali samo za 2015. godinu. Zbog ovakvog poteza nadležnih institucija, poljoprivrednici nisu odustali od svojih namjera, te su od 15:00 sati blokirali Granični prijelaz Izačić sve dok se ne isplate i dugovanja iz 2014. godine.

Trenutno se na Graničnom prijelazu Izačić nalazi oko 230 poljoprivrednika sa USK-a sa svojim radnim mašinama, a pregovori se nastavljaju, gdje je zakazana sjednica Vlade F BiH u toku dana, gdje se svi nadaju da će se sporna situacija pozitivno riješiti.

Podrška poljoprivrednicima od Vlade USK i općine Cazin

Do sada su poljoprivrednicima, koji su većim dijelom iz Cazina, podršku pružili premijer Unsko-sanskog kantona, mr. Izudin Saračević, kao i načelnik općine Cazin, mr. Nermin Ogrešević, koji su obezbijedili svakodnevne obroke za prisutne proljoprivrednike na protestima. Pored Cazinjana, na protestima su poljoprivrednici iz Bužima i Bosanske Krupe, a očekuje se pristizanje i određenog broja iz Velike Kladuše.

cazin.net

Related posts