POLJEM SE ŠIRI MIRIS LJILJANA: Dodikov kabinet za nabavku cvijeća potrošio 23.000 KM, a za odlikovanja 115.000 KM

Budući da je prosječna plata u RS-u 834 KM, za ‘cvijeće i cvijetne aranžmane’ potrošeno je 27 radničkih plata

Uvidom u Izvještaj o provedenom postupku javne nabavke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zabilježena je i nabavka cvijeća i cvijetnih aranžmana.

Kabinet predsjednika RS u protekloj godini je na nabavku cvijeća i cvijetnih aranžmana u martu prošle godine potrošio 23.000 maraka.

Posao za nabavku cvijeća je dobila Višnja s.p. Lazo Zrnić iz Banje Luke, a konačna ukupna vrijednost okvirnog sporazuma iznosila je 22.553 KM bez PDV-a.

N1 je pokušao dobiti obrazloženje u koje svrhe je bilo namijenjeno cvijeće i cvijetni aranžmani, ali odgovor iz kabineta predsjednika entiteta RS nisu dobili ni nakon više telefonskih poziva.

Uz podsjećanje da je prosječna plata u RS-u 834 KM, N1 navodi da je za ‘cvijeće i cvijetne aranžmane’ potrošeno 27 prosječnih radničkih plata.

Ista institucija je za nabavku odlikovanja potrošila 115.000 maraka.

Već smo na našem portalu pisali o visokim troškovima kabeneta predsjednika RS-a, Milorada Dodika i otkrili zapanjujuću činjenicu da Dodikov kabinet potroši više budžetskog novca nego kabineti sva tri člana Predsjedništva BiH zajedno! U 2015. godini, tri člana Predsjedništva BiH koštali su poreske obveznike BiH oko 7,5 miliona KM, dok je u isto vrijeme predsjednik RS-a Milorad Dodik sam potrošio 9,8 miliona KM!

“Ja sam kao predsjednik RS-a imao budžet od oko 2 miliona maraka, što je pet puta manje nego što je danas budžet predsjednika Milorada Dodika”, izjavio je nedavno Dragan Čavić, nekadašnji predsjednik RS-a.

Objavili smo da Dodik ima čak 19 savjetnika, odnosno tri puta više nego predsjednik Srbije Tomislav Nikolić (7 savjetnika) ili predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović (6 savjetnika).

Kolege s portala Capital. ba otkrile su nove, još šokantnije detalje na rashodovnoj strani Dodikovog kabineta.

Otkrili su da je njegov kabinet samo na vozni park potrošio ove godine skoro pola miliona KM javnih sredstava!

Kabinet predsjednika RS-a prošle godine objavio je sedam javnih poziva koji se odnose na nabavke goriva, autoguma, usluga pranja, osiguranja, servisiranja i održavanja vozila.

Za pranje vozila izdvojeno je 30 hiljada KM, a za ljetne autogume 23 hiljade KM. Za osiguranje su potrošene 32 hiljade KM.

Upravo je danas objavljen novi javni poziv za prikupljanje ponuda za godišnje servisiranje i održavanje voznog parka predsjednika Srpske, za šta će biti izdvojeno 105 hiljada KM bez PDV-a.

Najskuplja stavka je svakako gorivo, za koje se izdvaja 200 hiljada KM javnih sredstava godišnje.

Vozni park predsjednika RS prošle godine obogaćen je i novim vozilom koje je koštalo 105 hiljada KM.

Tokom 2013., 2014. i 2015. godine na održavanje i servisiranje vozila potrošeno je 430 hiljada KM.

Gorivo za predsjedničke automobile u 2014. i 2015. godini koštalo je građane RS-a 480 hiljada KM.

Za ljetne i zimske gume prošle godine izdvojeno je više od 40 hiljada KM, usluge pranja više od 30 hiljada KM, a za kasko osiguranje 42 hiljade KM. – piše SB.

Related posts