Policija u Brčkom vodi istragu protiv Borislava Božića zbog paljenja zastave BiH i veličanja Karadžića

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine pokrenula je istragu protiv Borislava Božića zbog paljenja zastave BiH i veličanja ratnog zločinca Radovana Karadžića na društvenoj mreži Facebook, potvrdio je za Klix.ba stručni savjetnik šefa Policije Brčko distrikta BiH Halid Emkić.

Nakon što je Haški tribunal izrekao presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, izvjesni Borislav Božić na svom Facebook profilu počeo je objavljivati fotografije i statuse kojim veliča Karadžića.

On je objavio i nekoliko fotografija na kojim pali zastavu Bosne i Hercegovine pri tome poručujući kako će tako gorjeti cijela Bosna.

Za ovakvo postupanje zainteresovali su se i istražni organi Brčko distrikta BiH koji su pokrenuli istragu protiv Božića i to zbog krivičnog djela Izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

U Krivičnom zakonu Brčko distrikta BiH stoji da će onaj ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Brčko distriktu, biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Ovo nije jedini slučaj veličanja ratnog zločinca koji je zgrozio građane BiH. Naime, u maju ove godine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pokrenulo je disciplinske postupke protiv pripadnika Oružanih snaga BiH koji su nakon presude Haškog tribunala na svojim Facebook profilima otvoreno dali podršku Karadžiću.

Podsjećamo, prvostepenom presudom Haškog tribunala prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na 40 godina zatvora kada je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

klix.ba

Related posts