Policija na ulicama stajala između Bošnjaka i Srba: Četničke pjesme odzvanjale Srebrenicom

Iako zvaničnih izbornih rezultata još uvijek nema, u Srebrenici su Srbi proslavili pobjedu srpskog kandidata Mladena Grujičića pri tome provocirajući i psujuću Bošnjacima.

Atmosfera u Srebrenici u jednom trenutku bila je užarena, ali su policijske snage uspjele održati sve pod kontrolom. Sat i po nakon ponoći, Srbi i Bošnjaci koji su bili na ulicama Srebrenice, razišli su se, a većih incidenata nije bilo.

Domaćem srpskom stanovništvu ranije se pridružila i kolona automobila iz pravca Skelana. U koloni su bila tri kombija, te automobili među kojima je bilo i onih sa srbijanskim registracijama.

Kako javlja reporter Faktora, situacija u Srebrenici bila je veoma napeta i na rubu incidenta. U jednom trenutku, nakon provokacije Srba, dvije grupe su krenule jedna prema drugoj te ih je policija razdvojila. Počele su “letjeti” i flaše, ali se ubrzo situacija smirila.

U Srebrenici su se vijorile i srpske zastave, a pjevale su se i četničke pjesme. Srbi su urlikali i skandirali “Ovo je Srbija”.

Između Bošnjaka i Srba stajala je policija. Bošnjaci su ispred izbornog štaba načelnika Općine Ćamila Durakovića mirno čekali objavu rezultata izbora, dok je nedaleko od njih, u kafiću, slavlje uveliko trajalo, a Srbima se navodno bio pridružio i kandidat za načelnika ove općine Mladen Grujičić.

Bošnjaci su nakon ovih dešavanja u strahu i kazali su da nisu sigurni kako bi Srebrenica izgledala u slučaju da pobijedi kandidat srpskih stranaka.

(A. M./Faktor.ba/Foto: A. Mehmedović)

Related posts